Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) έχει αναδυθεί ως top επιλογή άσκησης τα τελευταία χρόνια. Νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτή η άσκηση στο νερό μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο.

Η υδάτινη HIIT (AHIIT) μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ικανότητας άσκησης σε ενήλικες με χρόνιες νόσους και ερευνητές τη βρίσκουν το ίδιο ωφέλιμη με αυτήν στη στεριά.

Ερευνητές του Oslo Metropolitan University και του University of Melbourne, πιστεύουν ότι η AHIIT ενδεχομένως αποτελεί ασφαλή και πολύτιμη εναλλακτική για ανθρώπους με χρόνιες νόσους που δεν μπορούν να ασκηθούν στο έδαφος.

Η HIIT αυξάνει την αερόβια ικανότητα και αντοχή. Η άσκηση στο νερό έχει φανεί πως ανακουφίζει την πίεση στις αρθρώσεις επιτρέποντας στους ανθρώπους να ολοκληρώσουν κινήσεις που δεν θα μπορούσαν στη στεριά.

Όμως, υπάρχουν αντικρουόμενες ενδείξεις για τα φυσιολογικά οφέλη της άσκησης στο νερό.

Ετσι, για να αναλύσουν την επίδραση της AHIIT, ερευνητές αξιολόγησαν 18 δοκιμές που συνέκριναν πώς η AHIIT βελτίωσε την ικανότητα άσκησης έναντι της άσκησης στη στεριά (LBHIIT), της μέτριας έντασης άσκησης στο νερό (AMICT) ή ομάδας ελέγχου που δεν ασκείτο.

Τα αποτελέσματα περιέλαβαν 868 συμμετέχοντες (74% γυναίκες ) με διάφορες παθήσεις, όπως πόνο στη μέση, αρθρίτιδα, ΧΑΠ, διαβήτη και πολλαπλή σκλήρυνση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η AHIIT βελτίωσε μετρίως την ικανότητα άσκησης σε σύγκριση με τη μη άσκηση και είχε μικρή ωφέλιμη επίδραση σε σύγκριση με την AMICT.

Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην ικανότητα άσκησης όταν συγκρίθηκε η AHIIT με την  LBHIIT. Λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν με την AHIIT έναντι της LBHIIT.

Σημαντικό εύρημα της μετα-ανάλυσης είναι ότι η AHIIT ενδεχομένως είναι το ίδιο ωφέλιμη με την  LBHIIT, δήλωσαν ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ Open Sport & Exercise Medicine.

Πηγές:
BMJ Open Sport & Exercise Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]