Το κακαόδεντρο, του οποίου οι σπόροι μπορούν να μετατραπούν σε σοκολάτα, ανακαλύφθηκε πριν από 2.000 χρόνια στα τροπικά δάση της Αμερικής. Οι πρώτοι άνθρωποι που είναι γνωστό ότι κατανάλωναν κακάο ήταν οι Μάγια της Κλασικής Περιόδου (250-900 μ.Χ.). Ανακάτευαν αλεσμένους σπόρους κακάο με καρυκεύματα για να φτιάξουν ένα πικρό, πικάντικο ρόφημα που πίστευαν ότι ήταν ελιξίριο υγείας.

Για τους Μάγια, οι σπόροι κακάο συμβόλιζαν τη ζωή και τη γονιμότητα. Στο κεντρικό Μεξικό, οι Αζτέκοι πίστευαν ότι η σοφία και η δύναμη προέρχονται από την κατανάλωση του καρπού του δέντρου κακάο, και ότι είχε θρεπτικές, ενισχυτικές, ακόμη και αφροδισιακές ιδιότητες.

Οι Ευρωπαίοι δοκίμασαν σοκολάτα για πρώτη φορά το 1519, όταν ο Μοντεζούμα πρόσφερε το πικάντικο ποτό στον Ισπανό εξερευνητή Κορτές και τον στρατό του. Οι Ισπανοί κατακτητές έφεραν τους σπόρους κακάο πίσω στην Ισπανία, όπου εισήγαγαν νέα μπαχαρικά και ζάχαρη στο υγρό παρασκεύασμα. Το ποτό έγινε μόδα και εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, όπου παρέμεινε ως ρόφημα της ελίτ για αιώνες.

Η φήμη της ως αφροδισιακού και στην Ευρώπη

Η φήμη της σοκολάτας ως αφροδισιακού άκμασε στη γαλλική βασιλική αυλή. Η ερωτική τέχνη και η λογοτεχνία εμπνεύστηκαν από τη σαγηνευτική ουσία. Ο Καζανόβα, ο διαβόητος εραστής, έκανε συνήθεια να πίνει σοκολάτα πριν από τις ερωτικές του περιπέτειες. Ακόμη και σήμερα, η ρομαντική παράδοση συνήθως προσδιορίζει τη σοκολάτα ως αφροδισιακό.

Μαζική παραγωγή

Η πρώτη μηχανική σοκολάτα παρήχθη στη Βαρκελώνη το 1780, ανοίγοντας το δρόμο για τη μαζική παραγωγή. Αργότερα, μηχανικές εφευρέσεις κατέστησαν δυνατή την παραγωγή λείας, κρεμώδους, στερεής σοκολάτας για φαγητό, και όχι μόνο ως ρόφημα. Η πρώτη συμπαγής μπάρα σοκολάτας αναπτύχθηκε από τη βρετανική σοκολατοποιία Fry & Sons στις αρχές του 1800. Πιστεύεται ότι κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, οι ερωτευμένοι άρχισαν να ανταλλάσσουν αναμνηστικά την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου - μια από αυτές ήταν οι γλυκές λιχουδιές. Το 1868, παρουσιάστηκε το πρώτο κουτί σοκολάτας για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, από τον Richard Cadbury. Η σοκολάτα πλέον, βρίσκεται παντού, ακόμα και ως μέρος της διατροφής στρατιωτών.

Είναι πράγματι η σοκολάτα αφροδισιακό;

Όχι και τόσο... ακόμα και αν σε όλη την ιστορία της την ακολουθεί αυτή η φήμη. Η σοκολάτα περιέχει μικρές ποσότητες μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται φαινυλαιθυλαμίνη που έχει συνδεθεί με τη ρύθμιση της ενέργειας, της διάθεσης και της προσοχής. Μια μικρή ποσότητα απελευθερώνεται σε στιγμές συναισθηματικής ευφορίας, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η πρόσληψη της ουσίας από τη διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα του οργανισμού

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φιλική προς τον ιό της COVID-19 η κλιματική αλλαγή
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Τρίτη
Ηλεκτρονική Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα του Βιβλίου Τσέπης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους