Πριν ξεκινήσουμε αυτό το κείμενο, μια παραδοχή: Το ίντερνετ έχει κάνει πολύ μεγάλη κατάχρηση ορισμένων όρων της ψυχανάλυσης και τους έχει φέρει στην μέινστριμ προσοχή. Αυτό, αναπόφευκτα, θα προκαλέσει και την λανθασμένη χρήση τους στην καθημερινή ζωή. Ένας σύντροφος που εμφανίζει σημάδια ναρκισσιστικής συμπεριφοράς μπορεί να είναι συχνό φαινόμενο. Ένας σύντροφος που ο ναρκισσισμός του θα αγγίζει τα επίπεδα ψυχοπάθειας - όπως συνηθίζεται να αναφέρεται σε πολλά τέτοια ονλάιν κείμενα - δεν ειναι και τόσο συνηθισμένο.

Επίσης, το να φτάνουμε σε διαγνώσεις για τους άλλους ανθρώπους - αν δεν είμαστε ψυχίατροι και εν ώρα εργασίας - δεν είναι και τόσο ωραίο.

Πάμε να δούμε τώρα ποια είναι τα στοιχεία ναρκισσιστικής συμπειφοράς που μπορείτε να δείτε σε μια σχέση και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

*Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι επίσημη διάγνωση και χρειάζεται αυστηρά κριτήρια για να φτάσουμε εκεί. Το παρακάτω κείμενο δεν θα μιλήσει για τα κριτήρια αυτά, αλλά για συμπεριφορές μέσα στην σχέση που μπορεί να σας χτυπήσουν συναγερμό στο κεφάλι σας. Αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο αν υπολογίσουμε πόσες από αυτές τις συμπεριφορές μπορούν να έχουν και υγιείς εκφάνσεις ή να είναι απλώς στοιχεία προσωπικότητας, χωρίς κακές προθέσεις.

Οι υπερβολικές ενδείξεις αγάπης

Γνωστό στο ίντερνετ με την λέξη "lovebombing", επειδή το ίντερνετ (και δη το αμερικανικό ίντερνετ) χρειάζεται εύηχους ορισμούς που θα παράξουν κλικ για τα πάντα. Στην ουσία, πρόκειται για την αρχική περίοδο μιας γνωριμίας, που το άλλο άτομο θα σας λούσει με κομπλιμέντα και προσοχή, μέχρι να κερδίσει την προσοχή σας. Αν η διαχυτικότητα και η αγάπη του νέου σας συντρόφου φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, κάντε μία κουβέντα μαζί του.

Η απουσία μακροχρόνιων φίλων στη ζωή του

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με ναρκισσιστική συμπεριφορά είναι η αδυναμία σύνδεσης με άλλους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αλλάζουν συχνά παρέες, όπως επίσης ότι μπορεί να έχουν πολύ διαστρεβλωμένη ιδέα του "δούναι και λαβείν" στο μυαλό τους, με τις σχέσεις τους να καταλήγουν συναλλαγματικές.

Έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του

Είναι λογικό ο κάθε ένας από εμάς να πιστεύει ορισμένα πράγματα για τον εαυτό του. Μπορεί να είναι θέμα αυτοπεποίθησης, ή μπορεί και θέμα 100% χειροπιαστών αποδείξεων (παράδειγμα: Έχω πάρει μετάλλιο σε 5 αγώνες πολεμικών τεχνών, οπότε με θεωρώ καλό στις πολεμικές τέχνες). Μπορεί όμως να είναι κάτι υπέρμετρο ή αδικαιολόγητο, μα στο μυαλό του ατόμου να μην υπάρχει αμφιβολία. Η έλλειψη ισορροπίας είναι το κλειδί εδώ.

Μειώνει συχνά τους άλλους

Οι άνθρωποι με ναρκισσιστική συμπεριφορά μπορεί να εμφανίζουν τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου, αλλά είναι επίσης συχνό φαινόμενο να αποκτούν αυτή την υπέρμετρη αυτοπεποίθηση με το να μειώνουν συστηματικά τους γύρω τους. Είναι πολύ ανταγωνιστικοί άνθρωποι που ξεφεύγουν πολύ από τα όρια της ευγενούς άμιλλας ή του αθώου πειράγματος.

Προσπαθεί να αλλάξει τα λόγια του ή τα λόγια σας

Αυτό στο ίντερνετ ονομάζεται gaslighting, ή με πιο απλά λόγια "όταν κάποιος προσπαθεί να μας βγάλει τρελούς". Είναι αρκετά συνηθισμένη τακτική των ανθρώπων με προβλήματα στην επικοινωνία και ναρκισσιστική συμπεριφορά και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εκνευριστικό και απογοητευτικό - χωρίς να αναφέρουμε την πιθανότητα η εμπιστοσύνη και η αγάπη σας για αυτό το άτομο να σας κάνουν να πιστέψετε αυτά τα ψέματα και να αμφιβάλετε για τον εαυτό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη
Με ποια διαταραχή συνδέεται το τρίξιμο των δοντιών [μελέτη]
Λεύκη: Στίγμα και ελπίδες από νέες θεραπείες