Όσο μεγαλώνουμε, θα παρατηρήσουμε ότι σιγά-σιγά (στην αρχή με ανεπαίσθητο ρυθμό) χάνουμε λίγο από το ύψος μας. Αυτό είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία, αλλά σίγουρα όχι στον βαθμό που φοβόμαστε οι περισσότεροι. Ένα με δύο εκατοστά μείον είναι φυσιολογικό. Τι συμβαίνει αν χάσουμε περισσότερο ύψος;

Αρχικά, πώς και γιατί συμβαίνει αυτό;

Κατά κανόνα, οι περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τα 35 περίπου μας χρόνια "χτίζουμε" περισσότερη οστική μάζα σε σχέση με εκείνη που χάνουμε. Αυτό αλλάζει από τα 35 και μετά, με την οστική απώλεια να γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Οι άνθρωποι που πάσχουν από οστεοπόρωση χάνουν ακόμα ταχύτερα οστική μάζα - και σε γενικές γραμμές οι γυναίκες το αντιμετωπίζουν αυτό πιο έντονα από τους άνδρες, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.

Ποιοι παράγοντες θα προκαλέσουν αυξημένη απώλεια ύψους;

Πολλές παθήσεις που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία, όπως η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση που αναφέραμε μπορούν να επιταχύνουν τον ρυθμό που χάνουμε οστική μάζα, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το ύψος μας. Πολλές από αυτές τις παθήσεις όμως μπορεί να σχετίζονται και με τον τρόπο ζωής μας, όπως την κακή διατροφή, την καθιστική ζωή και το κάπνισμα.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες για αυτό το πρόβλημα, εκτός από την οστεοπόρωση και την αρθρίτιδα;

Εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης

Οι δίσκοι είναι σαν μικρά μαξιλάρια που προστατεύουν τους σπονδύλους. Με την πάροδο του χρόνου, οι τραυματισμοί, ο τρόπος ζωής και οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε εκφυλισμό και αποξήρανση αυτών των δίσκων, με αποτέλεσμα η σπονδυλική μας στήλη να συμπιέζεται.

Απώλεια μυϊκής μάζας

Όλοι χάνουμε μυϊκή μάζα όσο μεγαλώνουμε, και για αυτό είναι απαραίτητο να μη σταματούμε την ενασχόλησή μας με την άσκηση. Η απώλεια μυϊκής μάζας, ειδικά στον κορμό, μπορεί να προκαλέσει παρόμοια αποτελέσματα με αυτά της οστεοπόρωσης στη στάση του σώματος.

Η κακή στάση του σώματος

Το να κάθεστε λάθος μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη σπονδυλική σας στήλη, μεταξύ των οποίων παραμορφώσεις που μπορούν να μειώσουν το ύψος σας και να προκαλέσουν καμπούριασμα.

Η κοινωνική και οικονομική κατάσταση

Τα προβλήματα υγείας δεν έχουν μόνο βιολογικούς παράγοντες - ελλείψει πιο κατάλληλου όρου, τα προβλήματα υγείας έχουν επίσης παράγοντες ταξικούς. Έρευνες στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν ότι τα άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και χαμηλότερο εισόδημα αντιμετώπιζαν εντονότερα προβλήματα με απώλεια οστικής μάζας και ύψους σε σχέση με άτομα που είχαν περισσότερους πόρους για να διαχειριστούν τα προβλήματα αυτά.

Η καθιστική ζωή

Πολλοί από εμάς περνάμε μεγάλο μέρος της ζωής μας να καθόμαστε. Αυτό μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά στο σώμα μας, με πολλούς τρόπους. Η σμίκρυνση της σπονδυλικής στήλης είναι ένας από αυτούς. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τακτικά διαλείμματα για κίνηση τις ώρες που πρέπει να κάθεστε (όπως όταν δουλεύετε) και να μην παραμελείτε τη γυμναστική, που θα σας βοηθήσει να αναστρέψετε τις κακές συνέπειες του καθίσματος.

Το περιττό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς

Μεταξύ άλλων προβλημάτων στα οποία συμβάλλει, το περιττό λίπος στην κοιλιά συμπιέζει τους σπονδυλικούς δίσκους. Η προσπάθεια διατήρησης ενός ιδανικού βάρους για το σώμα σας θα βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας ύψους, αλλά και πολλών σοβαρών παθήσεων.

Τι άλλο μπορώ να κάνω για να προλάβω την απώλεια οστικής μάζας;

Εκτός από γυμναστική, σωστή διατροφή και το να διατηρείτε σωστή στάση σώματος, αυτές είναι μερικές συμβουλές για να περιορίσετε την απώλεια οστικής μάζας όσο μεγαλώνετε:

-Κόψτε το κάπνισμα

-Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

-Μιλήστε με τον γιατρό σας για τη συχνότητα που χρειάζεστε εξετάσεις οστικής πυκνότητας

-Δοκιμάστε τη χορτοφαγική διατροφή

-Παραμένετε σε κίνηση μέσα στην ημέρα με "δημιουργικούς" τρόπους (π.χ. ανεβείτε σκαλιά αντί για ασανσέρ, παρκάρετε το αυτοκίνητο μερικά τετράγωνα μακριά από τον προορισμό σας).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου
Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να βελτιώνουν το αποτέλεσμα του bypass
ECDC: Κίνδυνοι για την υγεία όσων επισκεφθούν το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες