Στο 12,9% ανέρχεται η θετικότητα στα τεστ για γρίπη στην Ελλάδα. Την περασμένη εβδομάδα, η χώρα μας κατέλαβε την τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από την Εσθονία (θετικότητα 14,8%) και τη Λιθουανία (13,3%).

Το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι κοντά στο 3%, με τα ποσοστά των θετικών τεστ να κυμαίνονται από 2% έως 6%.

Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη αύξηση, στην οποία έχουν αναφερθεί οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Η αλλαγή καταγράφηκε μέσα σε μικρό διάστημα, καθώς την εβδομάδα που έληξε στις 26 Νοεμβρίου, το ποσοστό ήταν κάτω από 10%

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, η υπέρβαση του 10% στη χώρα μας αποτελεί ενδεικτικό εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης.

Στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), υπογραμμίζεται πως την τελευταία εβδομάδα η επίπτωση των αναπνευστικών ασθενών (γρίπη και οξεία αναπνευστική λοίμωξη) αυξήθηκε σε πολλές χώρες, φτάνοντας τα αντίστοιχα ποσοστά της περυσινής περιόδου.

Όπως αναφέρουν, υπάρχουν ενδείξεις αυξανόμενης έντασης στη γεωγραφική δραστηριότητα της εποχικής γρίπης από τις αρχές Νοεμβρίου, η οποία πάντως εκτιμάται ότι παραμένει σε χαμηλά ποσοστά.

Οι πιο "σκληροί" δείκτες, όπως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και οι θάνατοι αφορούν κυρίως τις ομάδες 65 ετών και άνω.

Στην Ελλάδα, η διαχρονική παρακολούθηση της εποχικής γρίπης δείχνει ότι η δραστηριότητα των ιών συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Συμπτώματα

Με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, η γριπώδης συνδρομή εκδηλώνεται αιφνίδια και περιλαμβάνει τουλάχιστον  ένα από τα τέσσερα ακόλουθα συστηματικά συμπτώματα: πυρετός, κακουχία, κεφαλαλγία, μυαλγία και τουλάχιστον ένα από τα τρία ακόλουθα συμπτώματα από το αναπνευστικό: βήχας, φαρυγγαλγία και αναπνευστική δυσχέρεια.

Η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, έχει επίσης αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων και τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα τέσσερα συμπτώματα από το αναπνευστικό: βήχας, φαρυγγαλγία, αναπνευστική δυσχέρεια και καταρροή.

Ιοί

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ομώνυμους ιούς: τους ιούς γρίπης A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες.

Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι).

Στην καθημερινή γλώσσα, ο όρος "γρίπη" χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο του "κρύωμα" ή "ίωση", αλλά - με την αυστηρή ιατρική έννοια του όρου - "γρίπη" είναι η νόσος που οφείλεται στους παραπάνω συγκεκριμένους ιούς. 

Μετάδοση

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.

Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.  

Οι ενήλικοι μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5 - 7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα.

Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]