Σε φάση ανόδου βρίσκονται τα κρούσματα εποχικής γρίπης. Η θετικότητα στα τεστ ξεπερνά το 10%, όταν η μέση θετικότητα στην Ευρώπη ήταν μόλις 3% την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η υπέρβαση του 10% στη χώρα μας "αποτελεί ενδεικτικό εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης", σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC)".

Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις - παρότι βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα - παρουσιάζει αυξητική τάση, ιδιαίτερα στις ηλικίες από 15 έως 64 ετών.

Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν στην Ελλάδα δύο νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Τα δεδομένα από 12 νοσοκομεία της χώρας δείχνουν πως ο αριθμός κρουσμάτων κρουσμάτων σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης ανά 1.000 εισαγωγές παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο σύνολο του πληθυσμού και στον παιδικό πληθυσμό.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη τύπου Α. Πρόκειται για τρεις άνδρες και μία γυναίκα, με εύρος ηλικιών από 54 έως 77 ετών και διάμεση ηλικία τα 69 έτη.

Το ίδιο διάστημα, έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ εννέα άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ.

Στα δύο εθνικά Κέντρα Αναφοράς Γρίπης έχουν καταγραφεί 30 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 29 ήταν τύπου Α και ένα τύπου Β.

Από τα 29 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 6 (21%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 23 (79%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Ευρώπη

Μα βάση τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας, η εποχική δραστηριότητα της γρίπης παρέμεινε σε χαμηλό επίπεδο στην Ευρώπη, με ενδείξεις αυξανόμενης έντασης και γεωγραφικής εξάπλωσης σε ορισμένες χώρες.

Δύο χώρες είχαν ξεπεράσει το όριο θετικότητας του 10%, με τη διάμεση θετικότητα να βρίσκεται στο 3%.

Οι ειδικοί του ECDC κάνουν λόγο για αυξητική τάση στις ανιχνεύσεις εποχικής γρίπης τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, οι οποίες, πάντως, παραμένουν συνολικά σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]