Ρεκόρ υπερβάλλουσας θνητότητας καταγράφηκε στην Ελλάδα το 2022, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την πέμπτη χειρότερη θέση μεταξύ 41 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Είχε υπέρβαση θανάτων της τάξης του 12%, όταν το μέσο ποσοστό αύξησης στον Οργανισμό ήταν μόλις 5,3%, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έκθεση του ΟΟΣΑ, με θέμα "Πρόσφατες τάσεις στη θνησιμότητας: Ο αντίκτυπος της δημογραφικής αλλαγής".

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, η θνητότητα από όλες τις αιτίες έχει αποδειχθεί σημαντικός δείκτης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φωτίζοντας τις άμεσες και τις έμμεσες επιπτώσεις του κορωνοϊού. Οι θάνατοι από CoViD έχουν μειωθεί, αλλά συνεχίζεται η παρακολούθησή τους.

Στο θέμα της αυξημένης θνητότητας στην Ελλάδα αναφέρθηκε πρόσφατα στην ημερίδα του iatronet.gr ο καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, αναδεικνύοντας τον ρόλο της ηλικιακής σύνθεσης του πληθυσμού.

Αυξήσεις και μειώσεις

Στο σύνολο των χωρών - μελών, οι ειδικοί του ΟΟΣΑ κατέγραψαν αύξηση της θνητότητας την περίοδο 2020 - 2022. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν χώρες που είχαν μείωση θανάτων στην πανδημία, όπως η Νέα Ζηλανδία (-4,4%). Πολύ μεγάλη αύξηση καταγράφεται σε χώρες όπως το Μεξικό (+30,5%) και η Κολομβία (+23,5%).

Στην πρώτη φάση της πανδημίας (έως το τέλος του 2020), στην Ευρώπη επλήγησαν σοβαρά η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, με αυξήσεις στην αναμενόμενη θνητότητα μεταξύ 10% και 15%. Ακολούθησε αύξηση στην Πολωνία και στην Τσεχία.

Τα μέσα ποσοστά θνησιμότητας στις χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκαν σημαντικά το 2022, χάρη στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού και λιγότερο θανατηφόρων παραλλαγών του κορωνοϊού. Δεν συνέβη το ίδιο στο Μεξικό και στην Κολομβία, όπου υπήρξε αύξηση 5,7% και 8,9% αντίστοιχα.

Σοκ στην Ελλάδα

Ακόμη χειρότερη ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου σημειώθηκε η υψηλότερη αύξηση της θνησιμότητας με μεγαλύτερη πάνω από 12%, λόγω του υψηλού ακόμη αριθμού θανάτων που αναφέρθηκαν από CoViD το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ακολούθησε κορύφωση των θανάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πιθανώς λόγω του καύσωνα, ενώ ρόλο έπαιξαν και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Η μέση υπερβάλλουσα θνητότητα στην τριετία της πανδημίας ήταν υψηλότερη στην ηλικιακή ομάδα 65+ (+5,6%), ακολουθούμενη από την ομάδα 45 - 64 ετών (+4,5%), ενώ η αύξηση για την ηλικιακή ομάδα 0 - 44 ετών ήταν της τάξης του 1,1%.

Χώρες με μεγάλο πληθυσμό ηλικιωμένων όπως η Ελλάδα, η Πολωνία και η Λιθουανία σημείωσαν υψηλή αύξηση στη θνητότητα μεταξύ των 65+ πληθυσμού (10% - 12%).

Το ίδιο συνέβη για χώρες, όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, όπου σημείθηκε υψηλότερη θνητότητα μεταξύ των άνω των 65 ετών.

Η Σουηδία

Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση της Σουηδίας, η οποία είχε υπερβολική θνητότητα στους άνω των 65 ετών στην αρχή της πανδημίας, αλλά ακολούθησε μείωση της υπερβάλλουσας θνητότητας σε ποσοστά κάτω από την προ-πανδημική περίοδο.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, τα ανθεκτικά συστήματα Υγείας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της CoViD και άλλων σύνθετων απειλών, όπως καύσωνες και γρίπη.

Όσο καλύτερη ήταν η πρόσβαση στα συστήματα την προ-πανδημική περίοδο, τόσο καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια