Σε υψηλά ποσοστά κυμαίνονται τα θετικά τεστ σε γρίπη και κορωνοϊό, που πραγματοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη ευρωπαϊκή θέση ως προς τη θετικότητα στα τεστ γρίπης και στην ένατη στη θετικότητα CoViD, η οποία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς τα τεστ αφορούν κυρίως συμπτωματικούς. 

Σε σχέση με τη γρίπη, το ποσοστό θετικών τεστ υποχώρησε στο 10% την εβδομάδα 4 έως 10 Δεκεμβρίου, από 12,95% την αμέσως προηγούμενη. Ακόμη και το 10% αποτελεί ενδεικτικό εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης.

Πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό θετικών τεστ για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV (1,7%), το οποίο κατατάσσει τη χώρα μας στη 12η ευρωπαϊκή θέση. Η διασπορά του RSV συνεχίζει να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τις προηγούμενες εβδομάδες και με υψηλότερη επίπτωση σε παιδιά ηλικίας έως 4 ετών.

Οι ειδικοί του ECDC σημειώνουν πως έως τις 10 Δεκεμβρίου, τα ποσοστά αναπνευστικών λοιμώξεων συνέχιζαν να αυξάνονται στις περισσότερες χώρες, με τον αριθμό των νοσηλευόμενων να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να έχει υψηλότερη διασπορά από εκείνη της εποχικής γρίπης και από τον RSV.  

Θετικότητα στα τεστ CoViD

1 Πολωνία 68,3%
2 Ουγγαρία 41%
3 Σουηδία 27%
4 Δανία 24,9%
5 Γερμανία 24,6%
6 Νορβηγία 24,5%
7 Λιθουανία 23,5%
8 Σλοβακία 21,7%
9 Ελλάδα 21,7%
10 Λουξεμβούργο 20,9%

Οι επιστήμονες του ECDC κάνουν λόγο για αισθητή αύξηση της εποχικής γρίπης, με έξι χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) να αναφέρουν θετικότητα στην εξωνοσοκομειακή φοντίδα πάνω από 10%.

Όλο και περισσότερες χώρες αναφέρουν αυξημένη διασπορά των ιών, ενώ η μέση θετικότητα των τεστ γρίπης στην Ευρώπη είναι 9%.

Θετικότητα στα τεστ γρίπης

1  Λιθουανία  17,6%
2 Σουηδία  16,2% 
3 Λουξεμβούργο  11,7% 
4 Σλοβακία  10,9% 
5 Ιταλία  10,5% 
6 Ελλάδα   10%
7  Νορβηγία 9,8% 
8  Ισπανία 9,4% 
9 Ιρλανδία  9,2% 
10 Δανία  8% 

CoViD

Σε σχέση με την CoViD, οι αναλυτές του ECDC τονίζουν πως η μετάδοση του ιού άρχισε να αυξάνεται στα τέλη του καλοκαιριού και συνεχίζει να παρουσιάζει αύξηση, με βάση τα δεδομένα μέσης θετικότητας των τεστ και τους δείκτες νοσηλειών και εισαγωγών σε ΜΕΘ. Η επίπτωση σε σοβαρή νόσο επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]