Ερευνητές του University of Illinois-Chicago (UIC) αποκαλούν την αυξανόμενη πανδημία σωματικής αδράνειας, κρίση για τις ΗΠΑ.

Ο Dr. Ross Arena, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει κρίση μέσα στην κρίση όσον αφορά την πανδημία σωματικής αδράνειας στις ΗΠΑ.

Σε εθνικό επίπεδο, είπε, η σωματική δραστηριότητα είναι απαράδεκτα χαμηλή και δεν έχει βελτιωθεί αισθητά την προηγούμενη δεκαετία, ενώ τα υψηλά επίπεδα κοινωνικής ευαλωτότητας συγκεντρώνονται σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές.

Η έρευνα έδειξε ότι η κοινωνική ευαλωτότητα  –σχετική με το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και τα χαρακτηριστικά του νοικοκυριού- επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση της σωματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Επίσης υπάρχει εμφανής ποικιλία στην κοινωνική ευαλωτότητα σε διαφορετικές περιοχές.

Η αλληλεπικάλυψη του δείκτη κοινωνικής ευαλωτότητας και της σωματικής αδράνειας υποδεικνύει ισχυρή πολιτιστική επίδραση ανάλογα με την περιοχή, σε αυτά τα αρνητικά φαινόμενα.

Η έρευνα επίσης λαμβάνει υπόψη εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν επιλογές τρόπου ζωής όπως πολιτισμικούς και γεωγραφικούς παράγοντες.

Ο Dr. Nicolaas Pronk, ασκεί κριτική στην παραδοσιακή προσέγγιση του μηνύματος υγείας. Δήλωσε ότι συνήθως η συμβολή που δίνεται είναι οτι η άσκηση είναι καλή για τον καθένα και επομένως οι άνθρωποι θα είναι πιο σωματικά ενεργοί και ότι η άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα  τις περισσότερες αν όχι όλες τις ημέρες της, με μέτρια ένταση είναι ιδανική. Όμως, λίγη προσοχή δίνεται στους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση ενός ανθρώπου να κάνει σωματική δραστηριότητα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ο Dr. Arena καταλήγει ότι τα ευρήματα αποκαλύπτουν βαθιά ριζωμένη επίδραση των χαρακτηριστικών ανά περιοχή των ΗΠΑ στην απόφαση για άσκηση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Medicine.

Πηγές:
The American Journal of Medicine.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου