Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική λειτουργία, να μειώσει τη θετική διάθεση και να αυξήσει τον κίνδυνο για συμπτώματα άγχους, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε από την American Psychological Association και συνθέτει περισσότερα από 50 χρόνια έρευνας στην έλλειψη ύπνου και τη διάθεση.

Η νέα έρευνα δίνει ισχυρές ενδείξεις ότι εκτεταμένες περίοδοι εγρήγορσης, μειωμένη διάρκεια ύπνου και νυχτερινές αφυπνίσεις επηρεάζουν αρνητικά τη συναισθηματική λειτουργία, δήλωσε η Cara Palmer, του Montana State University

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 154 ερευνών, 5 δεκαετιών, με 5.715 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές διατάραξαν τον ύπνο τους για τουλάχιστον μια νύχτα.

Σε ορισμένα πειράματα, οι συμμετέχοντες κρατήθηκαν ξύπνιοι για εκτεταμένη περίοδο.

Σε άλλα κοιμόνταν λιγότερο από το σύνηθες και σε άλλα τους ξυπνούσαν οι ερευνητές περιοδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κάθε έρευνα μετρούσε επίσης τουλάχιστον έναν παράγοντα που συνδεόταν με το συναίσθημα μετά τη διατάραξη του ύπνου, όπως διάθεση, απόκριση σε συναισθηματικά ερεθίσματα και μετρήσεις συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους.

Γενικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και τα 3 είδη έλλειψης ύπνου οδηγούσαν σε λιγότερο θετικά συναισθήματα, όπως χαρά, ευτυχία και ικανοποίηση στους συμμετέχοντες, καθώς και αυξημένα συμπτώματα άγχους, όπως ταχυπαλμία και αυξημένη ανησυχία.

Αυτό συνέβαινε ακόμα και μετά από μικρές περιόδους έλλειψης ύπνου, όπως το να μένει κάποιος ξύπνιος 1-2 ώρες πιο αργά από το σύνηθες ή έχοντας χάσει λίγες ώρες ύπνου.

Ευρήματα για συμπτώματα κατάθλιψης ήταν λιγότερο σταθερά καθώς και αυτά για αρνητικά συναισθήματα όπως λύπη, στρες και ανησυχία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Psychological Bulletin.

Πηγές:
Psychological Bulletin.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε