Κάθε χρονιά συνεδριάζει ένα μεγάλο πάνελ ειδικών και ερευνητών, για να συγκρίνει στοιχεία από μελέτες σχετικά με τη διατροφή και να προκύψει η κατάταξη με τις κορυφαίες διατροφές της χρονιάς. Οι δίαιτες που φτιάχνουν αυτή την πεντάδα είναι - ευτυχώς - και οι πέντε ισορροπημένες και δεν πρόκειται για προϊόντα μάρκετινγκ.

Με τη σειρά είναι:

  • Μεσογειακή διατροφή
  • Δίαιτα DASH
  • Διατροφή flexitarian
  • Δίαιτα MIND
  • Δίαιτα TLC

Ας τις δούμε πιο αναλυτικά.

Μεσογειακή διατροφή

Σταθερά βγαίνει στην κορυφή ως το πιο υγιεινό πλάνο διατροφής. Δεν έχει μεγάλους περιορισμούς, αλλά δίνει μεγάλη σημασία στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στο ωμό ελαιόλαδο και μόνο σε μικρές ποσότητες κρέατος. Η Μεσογειακή διατροφή δεν περιλαμβάνει πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, κάτι που την καθιστά ιδανική για την καρδιά και για τη διαχείριση του βάρους μας.

Δίαιτα DASH

Είναι ένα πλάνο διατροφής που έχει ως σκοπό τη ρύθμιση της υπέρτασης. Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγίες της μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν σε κάθε πλαίσιο υγιεινούς διατροφής. Αντί να περιορίζει τρόφιμα, η δίαιτα DASH προτείνει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής, ξηρών καρπών και σπόρων, ψαριών, πουλερικών και οσπρίων. Στην δίαιτα DASH καλό είναι να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, τα λιπαρά κρέατα καθώς και τα γλυκά. Τέλος, εφόσον μιλάμε για υπέρταση, δεν γίνεται να μην υπάρχει πολύ λιγότερο αλάτι σε αυτό το πλάνο διατροφής.

Διατροφή flexitarian

Είναι ο συνδυασμός των λέξεων flexible και vegetarian, και στην πράξη είναι αυτό: Μια διατροφή που κατά βάση είναι χορτοφαγική, αλλά επιτρέπει περιστασιακά την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Στην ουσία είναι ένας καλός τρόπος να περιορίσετε τα ζωικά προϊόντα (και λίπη) από τη διατροφή σας, χωρίς όμως μεγάλους περιορισμούς. Η χορτοφαγία είναι, άλλωστε, εξαιρετική διατροφή, και η εισαγωγή των ζωικών βιταμινών που χρειαζόμαστε και της επιπλέον πρωτεΐνης μόνο περιστασιακά μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη της.

Δίαιτα MIND

Η δίαιτα MIND έχει ως σκοπό την ενίσχυση του εγκεφάλου μας και την επιβράδυνση των συμπτωμάτων του χρόνου πάνω στις γνωστικές και κινητικές μας δεξιότητες. Δίνει έμφαση σε δημητριακά ολικής άλεσης, σε υγιεινά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο και το ψάρι, σε μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και μούρων και σε άφθονα λαχανικά, ιδιαίτερα τα πράσινα, φυλλώδη. Πρόκειται για μία διατροφή γεμάτη με αντιοξειδωτικά.

Δίαιτα TLC

Στην ουσία πρόκειται για ένα τριπλό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει δίαιτα, άσκηση και παρακολούθηση του βάρους. Έχει ως κύριο σκοπό να βοηθήσει άτομα με αυξημένη χοληστερόλη. Συνεπώς, η δίαιτα TLC έχει ως σκοπό τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών, της διατροφικής χοληστερόλης και τη ρύθμιση των καθημερινών θερμίδων για να διατηρεί το άτομο το ιδανικό του βάρος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη