Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό σκεύος για το σπίτι σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τι είναι ασφαλέστερο για μακροχρόνια χρήση.  Και, τεχνικά, οι πιο υγιεινές επιλογές στα μαγειρικά σκεύη δεν είναι ούτε το κεραμικό, ούτε τεφλόν, αλλά το γυαλί και το ανοξείδωτο ατσάλι. Αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή να αγοράσετε γυάλινα ή πυρέξ ταψιά, και κατσαρόλες-τηγάνια από ανοξείδωτο ατσάλι, είναι πιο υγιεινές επιλογές για μακροχρόνια χρήση.

Αυτό έχει να κάνει με το πώς επικαλύπτονται τα μαγειρικά σκεύη. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως ο τύπος του υποκείμενου μετάλλου, η επικάλυψη και ο τρόπος εφαρμογής της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κεραμικά σκεύη είναι κατασκευασμένα από μέταλλο και επικαλυμμένα με αντικολλητικό υλικό (συνήθως πυρίτιο). Αυτό είναι πιο ασφαλές σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά ορισμένες μάρκες μπορεί να χρησιμοποιούν επίστρωση που περιέχει βαρέα μέταλλα.

Η χημική ουσία στα αυθεντικά προϊόντα teflon έχει απαγορευτεί από το 2014 καθώς είχε συσχετιστεί με καρκίνο. Τα νεότερα προϊόντα χρησιμοποιούν άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες όμως και πάλι προκαλούν ανησυχίες για την υγεία. Επειδή υπάρχουν πολλές διαφορετικές μάρκες κεραμικών και τεφλόν, ο πραγματικός τύπος επικαλύψεων και ο τρόπος εφαρμογής τους, όπως και ο τύπος μετάλλων από τα οποία κατασκευάζεται το τηγάνι δεν μπορεί πάντα να είναι σίγουρος.

Το σίγουρο είναι ότι τόσο τα κεραμικά όσο και τα προϊόντα τεφλόν περιέχουν επίστρωση, κάτι που τα καθιστά λιγότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με αυτά από γυαλί ή ανοιξείδωτο ατσάλι.

Κεραμικά εναντίον τεφλόν: Ποια ʺζουνʺ περισσότερο;

Γενικά, η βιωσιμότητα τόσο των κεραμικών όσο και των σκευών από τεφλόν εξαρτάται από τον τρόπο καθαρισμού τους. Αυτές είναι μερικές γενικές συμβουλές:

*Αποφύγετε την πολύ υψηλή θερμοκρασία κατά το μαγείρεμα

*Πλύνετε με σφουγγάρι

*Αποφύγετε το τρίψιμο με οτιδήποτε σκληρό, όπως συρματάκι

*Αποφύγετε τη χρήση μεταλλικών λαβίδων

Εκτός από το να γνωρίζετε την επίστρωση που μπορεί να υπάρχει στα μαγειρικά σας σκεύη, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε το βασικό μέταλλο. Με την πάροδο του χρόνου, η επίστρωση μπορεί να αποσυντεθεί και το υλικό από κάτω μπορεί να εισέλθει στο φαγητό σας, κάτι που μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Αν επιλέξετε μαγειρικά σκεύη με βάση το μέταλλο, αποφύγετε το αλουμίνιο, επειδή μπορεί να εισχωρήσει στα φαγητά σας. Ο χυτοσίδηρος (μαντέμι) και το ανοξείδωτο ατσάλι θεωρούνται γενικά ασφαλείς επιλογές. Επίσης, όποτε είναι δυνατόν, αποφύγετε το μαγείρεμα με υψηλή θερμοκρασία, ειδικά αν μαγειρεύετε ζωικές πρωτεΐνες.

Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε το μυαλό σας ήσυχο όσον αφορά την ασφάλεια, αλλά και τον χρόνο ζωής, που θα έχουν τα μαγειρικά σας σκεύη είναι να επενδύσετε σε προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Το γυαλί, όπως τα μαγειρικά σκεύη πυρέξ, είναι ασφαλής επιλογή. Ο χυτοσίδηρος είναι ασφαλής επιλογή αν δεν τηγανίζετε. Εναλλακτικά, το ανοξείδωτο ατσάλι είναι από τις πιο ασφαλείς επιλογές για μακροχρόνια χρήση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη