Προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση του βρετανικού συστήματος υγείας, οι ασθενείς στην Αγγλία μπορούν πλέον να λαμβάνουν βοήθεια για επτά κοινές ασθένειες απευθείας από το φαρμακείο.

Η επίσκεψη στον γιατρό ή η συνταγογράφηση δεν είναι πλέον απαραίτητες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να βοηθήσει στην εξοικονόμηση δέκα εκατομμυρίων ραντεβού με οικογενειακούς γιατρούς - κάτι που αντιστοιχεί στο 3,3% του συνόλου των διαβουλεύσεων.

Τα ιατρεία των οικογενειακών ιατρών στην Αγγλία είναι υπερπλήρη και συχνά υπάρχει μεγάλη αναμονή για ένα ραντεβού. "Οι οικογενειακοί γιατροί αντιμετωπίζουν ήδη εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους κάθε μήνα από ό,τι πριν από την πανδημία", δήλωσε η επικεφαλής του NHS Amanda Pritchard.

Ενόψει της γήρανσης του πληθυσμού και της αυξανόμενης ζήτησης, το NHS πρέπει να προσφέρει περισσότερες επιλογές και να απλοποιήσει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Οι ασθένειες που θα αντιμετωπίζονται στο μέλλον απευθείας από τα φαρμακεία περιλαμβάνουν ιγμορίτιδα, πονόλαιμο και ωτίτιδα, μολυσμένα τσιμπήματα εντόμων, δερματικά εξανθήματα (impetigo), έρπη ζωστήρα και μη επιπλεγμένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος σε γυναίκες κάτω των 65 ετών.

Τα συμμετέχοντα φαρμακεία θα λάβουν για αυτό εφάπαξ ποσό 2.000 λιρών (2.340 ευρώ) το καθένα και 15 λίρες ανά συμβουλή. Με έναν ελάχιστο αριθμό ασθενών ανά μήνα, πρόκειται να λάβουν επιπλέον 1.000 λίρες Αγγλίας.

Παρόμοια προγράμματα εφαρμόζονται ήδη στις τρεις άλλες βρετανικές περιφέρειες της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι ενώσεις χαιρέτισαν την κίνηση, αλλά οι φαρμακοποιοί ζήτησαν επίσης περισσότερη κυβερνητική υποστήριξη. Ο αριθμός των ειδικευμένων φαρμακοποιών μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Αυτό δεν είναι το πρώτο μέτρο για την ελάφρυνση του φόρτου του συστήματος. Από τον Δεκέμβριο του 2023, οι γυναίκες μπορούν να προμηθεύονται το αντισυλληπτικό χάπι σε χιλιάδες φαρμακεία σε όλη τη χώρα χωρίς ιατρική συνταγή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση