Από την κουρτίνα του μπάνιου σας μέχρι τη λεκάνη της τουαλέτας, αυτό το δωμάτιο μπορεί να γεμίσει πολύ εύκολα με παθογόνους μικροοργανισμούς. Συνεπώς είναι καλή ιδέα να το καθαρίζετε σχολαστικά και τακτικά. Αυτές είναι μερικές πληροφορίες για το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε διάφορα αντικείμενα στο μπάνιο σας.

Κουρτίνα μπάνιου

Έρχεστε πρόσωπο με πρόσωπο με την κουρτίνα και την επένδυση του μπάνιου σας σχεδόν κάθε μέρα και πιθανότατα δεν το σκέφτεστε πολύ. Αλλά είναι σημαντικό να διατηρείτε αυτά τα σημεία καθαρά για χάρη της υγείας σας. Στην πραγματικότητα, αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών βρήκαν ότι η κουρτίνα του μπάνιου είναι το πιο βλαβερό αντικείμενο στο μπάνιο, καθώς φιλοξενεί 60 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας. Η μούχλα αγαπά πολύ αυτό το σημείο του σπιτιού, επίσης. Αλλάξτε την κουρτίνα του μπάνιου κάθε έξι μήνες περίπου, ή και νωρίτερα αν έχει φτάσει σε σημείο που να μην καθαρίζεται πλέον.

Πετσέτες μπάνιου

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να πλένετε τις πετσέτες μπάνιου σας κάθε τρεις-πέντε χρήσεις και να διασφαλίζετε ότι είναι εντελώς στεγνές πριν τις ξαναχρησιμοποιήσετε. Αν η πετσέτα σας δεν στεγνώνει πλήρως μεταξύ των χρήσεων, ήρθε η ώρα να αγοράσετε καινούρια. Συνιστάται να χρησιμοποιήσετε μια διαφορετική πετσέτα στην περιοχή των γλουτών σας, λόγω των διαφορετικών βακτηρίων που βρίσκονται στην περιοχή.  

Λεκάνη της τουαλέτας

Σύμφωνα με έρευνες, τα βακτήρια της σαλμονέλας, που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, μπορούν να αποικίσουν το κάτω μέρος του χείλους της τουαλέτας και να ζήσουν μέχρι και 50 ημέρες. Ιδανικά, το κάθισμα της τουαλέτας πρέπει να καθαρίζεται ακόμα και καθημερινά, ανάλογα με το πόσο συχνά χρησιμοποιείται και πόσα άτομα ζουν στο σπίτι.

Ντους

Το πόσο συχνά καθαρίζετε το ντους ή την μπανιέρα σας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της οικογένειάς σας και από το πόσο συχνά χρησιμοποιείται. Σε ορισμένα νοικοκυριά, ο εβδομαδιαίος ή και μηνιαίος καθαρισμός μπορεί να είναι αρκετός, ειδικά αν είστε μόνο ενήλικες στο σπίτι.  Αλλά σε κάθε περίπτωση θα ήταν καλή ιδέα να καθαρίζετε ντουζ ή μπανιέρα ανά δύο εβδομάδες.

Νιπτήρας

Όπως το ντους ή η τουαλέτα, ο νιπτήρας στο μπάνιο σας και άλλες επιφάνειες μπορεί να φιλοξενούν μικρόβια που προκαλούν ασθένειες. Όταν δεν είναι εποχή κρυολογήματος ή γρίπης, μπορείτε να ασχολθείτε με το τρίψιμο των επιφανειών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, εκτός κι αν οι επιφάνειες είναι εμφανώς λερωμένες.

Χαλάκια μπάνιου

Ιδανικά θα πρέπει να το καθαρίζετε κάθε εβδομάδα, αλλά μπορείτε να το κάνετε και μια φορά τον μήνα. Όσο λιγότερο το καθαρίζετε, τόσο πιο σύντομα θα πρέπει να το πετάξετε και να το αντικαταστήσετε. Τρίψτε και απολυμάνετε επίσης και τα πατήματα με βεντούζες ή χαλάκι που έχετε μέσα στο ντους ή στη μπανιέρα, καθώς κι εκείνα μαζεύουν πολλή βρωμιά και αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητίασης.

Πόμολα και διακόπτες

Τα πόμολα και οι διακόπτες είναι περιοχές που αγγίζουμε συνέχεια, που τα καθιστούν ιδανικά σημεία για να μαζευτούν και να πολλαπλασιαστούν τα μικρόβια. Ιδανικά, μπορείτε να καθαρίζετε τις βρύσες, τα πόμολα και τους διακόπτες κάθε μέρα με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου