Η αερόβια γυμναστική είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στην καρδιά μας. Τη βοηθά να παραμένει υγιής και να λειτουργεί σωστά, ενώ σε συνδυασμό με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, μας επιτρέπει να κρατήσουμε ολόκληρο το σώμα μας στο ιδανικό του βάρος, να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας και να προλάβουμε μια μεγάλη σειρά από παθήσεις.

Ακολουθούν πέντε ασκήσεις για το σπίτι που μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες του σώματός σας σε αερόβιο, καθώς είναι προσιτές και δεν απαιτούν χρόνο.

Σχοινάκι

Το σχοινάκι για μόλις 15 λεπτά θεωρείται προπόνηση μέτριας έντασης. Μια πρόσφατη μελέτη ανδρών ηλικίας πανεπιστημίου που δημοσιεύτηκε στο Research Journal of Pharmacy and Technology, διαπίστωσε ότι η ομάδα που έκανε στην προπόνησή της σχοινάκι δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες είχε καλύτερους ρυθμούς απορρόφησης οξυγόνου κατ' όγκο από την ομάδα ελέγχου που ασχολήθηκε με τις συνήθεις δραστηριότητές τους. Αυτή η υψηλότερη βαθμολογία υποδηλώνει βελτίωση στα επίπεδα φυσικής κατάστασης και υγείας, ειδικά στην υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων.

Ανέβασμα σκαλοπατιών

Αν έχετε σκάλες που οδηγούν στο σπίτι σας, είστε τυχεροί. Η μεταφορά φορτίου – π.χ. τα ψώνια της εβδομάδας – σε σκάλες θεωρείται έντονη γυμναστική. Συνεπώς εκμεταλλευτείτε τα σκαλοπάτια που βλέπετε στον δρόμο σας, μιας και είναι εκπληκτικός τρόπος να μαζέψετε έξτρα ώρα γυμναστικής μέσα στην ημέρα.

Cardio yoga

Αν και δεν είναι όλες οι μορφές γιόγκα εξίσου έντονη αερόβια προπόνηση, υπάρχουν ορισμένες εκδοχές της που συνιστούν προπόνηση μέτριας έντασης. Είναι πολύ εύκολο να βρείτε δωρεάν βίντεο με εξηγήσεις και προγράμματα από ειδικούς και να αφιερώνετε κάθε μέρα λίγο χρόνο σε αυτό. Σαν επιπλέον όφελος, η γιόγκα φαίνεται να έχει εξαιρετικά οφέλη και για την ψυχική υγεία.

Καθαρισμός του σπιτιού

Λίγοι άνθρωποι ανυπομονούν για τον καθαρισμό του σπιτιού, αλλά γνωρίζατε πως το να κάνουμε δουλειές στο σπίτι, όπως να καθαρίζουμε τα παράθυρα, για 45-50 λεπτά θεωρείται μια κανονική αερόβια προπόνηση μέτριας έντασης; Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που έκαναν τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα κίνηση, συμπεριλαμβανομένου του μαγειρέματος και άλλων οικιακών εργασιών, είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και 30% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού από τις γυναίκες που έκαναν λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα από αυτές τις δουλειές.

Κηπουρική

Το σκάψιμο, η μετακίνηση φυτών, το τράβηγμα ζιζανίων, η χρήση τσουγκράνας και το κλάδεμα μπορούν όλα να αυξήσουν τον καρδιακό σας ρυθμό και να σας βοηθήσουν να ιδρώσετε. Αν έχετε λοιπόν κήπο ή μεγάλο μπαλκόνι με πολλά φυτά, η ενασχόληση μαζί τους όχι μόνο σάς βγάζει από τη λίστα μια από τις δουλειές της εβδομάδας, αλλά προσφέρει και μια ωραία προπόνηση μέτριας έντασης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη