Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που εμπλέκεται σε πολλές διεργασίες σε όλο το σώμα σας, από τη ρύθμιση της διάθεσής σας μέχρι την προώθηση της ομαλής πέψης. Παίζει ρόλο στον ύπνο, στην ρύθμιση της όρεξης, στην μάθηση και την μνήμη, καθώς και στην διάθεσή μας. Αυτοί είναι μερικοί τρόποι να αυξήσετε φυσικά τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό σας.

Προσαρμόστε τη διατροφή σας

Δεν μπορείτε να πάρετε απευθείας σεροτονίνη από τα τρόφιμα, αλλά μπορείτε να πάρετε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον εγκέφαλό σας. Η τρυπτοφάνη βρίσκεται κυρίως σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως η γαλοπούλα, ο σολομός και το τόφου.

Ασκηθείτε περισσότερο

Η άσκηση πυροδοτεί την απελευθέρωση τρυπτοφάνης στο αίμα σας. Μπορεί επίσης να μειώσει τον αριθμό άλλων αμινοξέων, κάτι που δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για περισσότερη τρυπτοφάνη να φτάσει στον εγκέφαλό σας, μιας και της δίνει ʺπροτεραιότηταʺ. Η αερόβια άσκηση φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση, οπότε βγείτε για περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, ποδηλασία, ακόμα και χορό.

Περάστε χρόνο έξω όταν έχει ήλιο

Η έρευνα δείχνει ότι η σεροτονίνη τείνει να είναι χαμηλότερη μετά το χειμώνα και υψηλότερη το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ο αντίκτυπος της σεροτονίνης στη διάθεση υποστηρίζει τη σχέση μεταξύ αυτού του ευρήματος και της εμφάνισης εποχικής κατάθλιψης. Το να περνάτε χρόνο στον ήλιο φαίνεται να βοηθά στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης. Προσπαθήστε να περνάτε τουλάχιστον 10-15 λεπτά έξω κάθε ημέρα, όταν έχει ήλιο.

Πάρτε ορισμένα συμπληρώματα

Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να βοηθήσουν την παραγωγή και την απελευθέρωση σεροτονίνης,  αυξάνοντας την τρυπτοφάνη. Πριν δοκιμάσετε ένα νέο συμπλήρωμα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, επειδή ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με άλλα φάρμακα και θεραπείες.

Δοκιμάστε μασάζ

Η θεραπεία με μασάζ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, ενός άλλου νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη διάθεση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που παράγει το σώμα όταν στρεσάρεται. Μια ανασκόπηση μελετών του 2018 έδειξε ότι το μασάζ μπορεί να είναι ευεργετικό για άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιο στρες ή κατάθλιψη.

Διαχειριστείτε τα συναισθήματα άγχους

Η έρευνα υποστηρίζει ότι το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, όπως και πολλά ακόμη προβλήματα υγείας. Η μείωση του άγχους μπορεί όχι μόνο να ωφελήσει τη διάθεσή σας αλλά και τη γενικότερη υγεία σας. Μερικές τεχνικές για να χαλαρώσετε από το άγχος είναι η γιόγκα, το διάβασμα, η γυμναστική, η ενασχόληση με τα χόμπι σας και το να έχετε μια ενεργή κοινωνική ζωή, περνώντας χρόνο με αγαπημένα σας πρόσωπα.

Α, και το να γελάτε. Συχνά και χωρίς να σας νοιάζει αν κάποιος σας ακούει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια