H άσκηση είναι σημαντική για την ανάρρωση από εγκεφαλικό επεισόδιο βοηθώντας τους ασθενείς να ανακτήσουν τη χαμένη σωματική και πνευματική λειτουργία τους.

Οι επιζώντες είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σωματικά ενεργοί αν έχουν πρόσβαση σε γειτονικό γυμναστήριο ή κέντρο αναψυχής, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι πιθανότητες ένας ασθενής να ήταν πιο δραστήριος στην ανάρρωση έναντι πριν το εγκεφαλικό ήταν 57% υψηλότερες σε συμμετέχοντες που ζούσαν σε περιοχές με πηγές αναψυχής και άσκησης, αναφέρουν τα ευρήματα που θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα στο συνέδριο του American Stroke Association.

Παρομοίως, οι πιθανότητες διατήρησης του ιδιου επιπέδου σωματικής δραστηριότητας ένα χρόνο μετά το εγκεφαλικό ήταν 47% υψηλότερη σε ανθρώπους που ζούσαν κοντά σε γυμναστήρια ή κέντρα αναψυχής.

Ο Jeffrey Wing, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι είναι σημαντικό να γίνει μια συζήτηση με τους ασθενείς για τις πηγές σωματικής δραστηριότητας που είναι διαθέσιμες στην περιοχή τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν την ανάρρωση μετά το εξιτήριο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 333 κατοίκους της Νέας Υόρκης που είχαν υποστεί ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τη γειτνίαση του σπιτιού τους με γυμναστήρια και πισίνες.

Περίπου το 17% των ασθενών δήλωσαν ότι ήταν πιο σωματικά δραστήριοι ένα χρόνο μετά το εγκεφαλικό και το 48% δήλωσαν ότι είχαν διατηρήσει το ίδιο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας με πριν το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Julie Strominger, του Ohio State University, δήλωσε ότι το μήνυμα της ανάλυσης είναι ‘’να προτρέψουμε τους ανθρώπους να βρουν τρόπους να είναι δραστήριοι στη γειτονιά τους’’.

Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]