H συμμετοχή σε άσκηση τον ελεύθερο χρόνο, στο συνιστώμενο επίπεδο ή παραπάνω, συνδέεται με μειωμένες πιθανότητες πτώσεων με τραυματισμό ή μη, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Η Wing S. Kwok, του University of Sydney, εξέτασε τις πιθανές σχέσεις των παραπάνω σε ηλικιωμένες, με αναδρομική ανάλυση της Australian Longitudinal Study on Women's Health (ALSWH).

Περιελήφθησαν στοιχεία 7.139 γυναικών, που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο το 2016 και 2019.

Οι ερευνητές παρατήρησαν σχέσεις μεταξύ συμμετοχής σε σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο στο /ή παραπάνω από το συνιστώμενο επίπεδο άσκησης του ΠΟΥ (150 έως <300 λεπτά/εβδομάδα) και μειωμένες πιθανότητες για πτώσεις χωρίς τραυματισμό  (λόγος σχετικών πιθανοτήτων, 0,74 και 0,66 για 150 έως <300 και ≥300 λεπτά/εβδομάδα, αντίστοιχα) και πτώσεις με τραυματισμό (λόγος σχετικών πιθανοτήτων, 0,70 και 0,77).

Οι πιθανότητες για πτώσεις χωρίς τραυματισμούς μειώθηκαν σε γυναίκες που ανέφεραν έντονο βάδισμα, μέτρια σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο ή μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα (στον ελεύθερο χρόνο) έναντι αυτών που δεν ανέφεραν ότι το έκαναν (λόγος σχετικών πιθανοτήτων, 0.83, 0.81, και 0.84, αντίστοιχα).

Δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές σχέσεις μεταξύ του είδους της άσκησης και των πτώσεων με τραυματισμό.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα στηρίζουν την ευρεία προώθηση της σωματικής δραστηριότητας, περιλαμβανομένης αυτής του ελεύθερου χρόνου για τη μείωση πτώσεων- τραυματικών και μη- σε ηλικιωμένες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]