Οι ελληνικές αρχές εξάρθρωσαν εγκληματικό δίκτυο που διακινούσε μη εγκεκριμένα φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα από το 2019. Τα προϊόντα περιλάμβαναν πλαστά σκευάσματα botox και βιταμινούχων οξέων που χρησιμοποιούνται στην αισθητική χειρουργική.

Το πελατολόγιο των εγκληματιών για τις εν λόγω απομιμήσεις κάλυπτε διάφορες περιοχές της χώρας. 

Τα κατασχεθέντα προϊόντα εισήχθησαν μέσω κούριερ ή μεταφέρθηκαν από μέλος της ομάδας από την Τουρκία και την Πολωνία.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έκθεση της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας (EuroPol).

Η Ευρωπόλ είναι αυτή που υποστήριξε την ευρείας κλίμακας επιχείρηση με αρκετές συναντήσεις αλλά και την χρησιμοποίηση ειδικών με κινητά γραφεία, που προσέφεραν αναλυτική και εγκληματολογική υποστήριξη.

Η έκδοση 2023 της επιχείρησης SHIELD έλαβε χώρα από μια ομάδα αποτελούμενη από ιταλικές, γαλλικές, ελληνικές και ισπανικές αρχές.

Η παράνομη διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτής.

Οι έρευνες στο πλαίσιο της επιχείρησης SHIELD IV ανέδειξαν ένα μοτίβο διακίνησης μεγάλης κλίμακας, το οποίο είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρο για το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο με τη σειρά του δίνει κίνητρο σε περισσότερες εγκληματικές ομάδες να εισέλθουν στο εμπόριο.

 Ακολουθεί σχετικός πίνακας της επιχείρησης, με τις ανάλογες δράσεις - έρευνες αλλά και τα ποσά:

Αυτός ο τομέας που αφορά το έγκλημα, επιφέρει σημαντικό κόστος για τα συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας των κρατών - μελών της ΕΕ, καθώς και ανησυχητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Οι παράνομοι πωλητές συνεχίζουν να διαφημίζουν ουσίες ντόπινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στοχεύοντας κυρίως σε μη επαγγελματίες αθλητές και μέλη περιορισμένων ή ιδιωτικών αθλητικών ομάδων.

Μαζί με τα προϊόντα βελτίωσης των αθλητικών επιδόσεων, τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία προσφέρονται μέσω αμφιλεγόμενων διαδικτυακών καναλιών και παραμένουν μεταξύ των περισσότερων κατασχεμένων απομιμήσεων από τις διωκτικές αρχές.

Η ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων και ουσιών ντόπινγκ, ιδίως παραποιημένων προϊόντων, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μη αναστρέψιμες σωματικές βλάβες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο πιθανό είναι να μείνω έγκυος όταν έχω περίοδο
Εντοπίζοντας τα ''σιωπηλά'' συμπτώματα στρες
Η Sanofi Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής