Ακόμα και λίγη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με το να είναι κάποιος εντελώς αδρανής, έδειξε νέα επισκόπηση.

Επίσης, άνθρωποι των οποίων τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας υπολείπονταν των οδηγιών άσκησης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο έναντι αυτών που δεν ασκούνταν καθόλου.

Σε σύγκριση με καθόλου άσκηση, η υψηλότερη ‘’ιδανική’’ ποσότητα φυσικής δραστηριότητας μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 29%, δήλωσαν ερευνητές.

Όμως, δραστηριότητα ακόμα και κάτω του στόχου μειώνει τον κίνδυνο κατά  18%, έδειξαν τα αποτελέσματα.

Ο Raffaele Ornello, του University of L’Aquila στην Ιταλία, δήλωσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όλα τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο μπορούν να είναι ωφέλιμα για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβανομένων και επιπέδων που θεωρούνται χαμηλά ή ανεπαρκή.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι σωματικά δραστήριοι, ακόμα και στα χαμηλότερα επίπεδα.

Εστίασαν στα αποτελέσματα 15 ερευνών για την άσκηση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε 752.000 ενήλικες που παρακολουθήθηκαν για μια δεκαετία.

Ακόμα και μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας που υποχωρούσαν κάτω από τα συνιστώμενα μείωναν τον κίνδυνο μεταξύ 27% και 29%, σε σύγκριση με την απουσία άσκησης.

Η επίδραση ήταν ανεξάρτητη από το φύλο ή την ηλικία. Βασικά, καθένας μπορεί να ωφεληθεί από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα μπορεί να κάνει στον ελεύθερο χρόνο του.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Πηγές:
Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο