Είτε το σκεφτήκατε μετά τις γιορτές, είτε αρχίσατε να το σκέφτεστε επειδή έρχεται το καλοκαίρι, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να αποφασίσατε ότι ʺΘέλω να χάσω βάρος γρήγοραʺ. Πόσο γρήγορα όμως μπορούμε να χάσουμε βάρος χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας;

Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος να χάσουμε κιλά. Σύμφωνα με τις μελέτες, οι άνθρωποι που καταφέρνουν να χάσουν βάρος σταδιακά και υγιεινά το κάνουν με έναν ρυθμό μισού με ενός κιλού την εβδομάδα (άρα 2 με 4 κιλά τον μήνα). Συνεπώς, αν έχετε σκοπό να χάσετε 20 κιλά, αυτό μπορεί να σας πάρει αρκετούς μήνες επιμονής στο πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής σας.

Τα οφέλη όμως δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με το βάρος σας.

Η μόνιμη απώλεια βάρους είναι πραγματικά θέμα αλλαγής του τρόπου ζωής και της διατροφής σας. Ο καλύτερος τρόπος είναι να θέσετε ασφαλείς, εφικτούς στόχους που μπορείτε να επιτύχετε. Όλα ξεκινούν με την κατανόηση ότι οι δίαιτες της μόδας ή τα εξαιρετικά περιοριστικά προγράμματα διατροφής μπορεί να προκαλέσουν γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά όχι μόνιμη. Χρειάζεστε μια δίαιτα που να είναι βιώσιμη και να μπορείτε να την ακολουθήσετε για πολύ καιρό χωρίς να βαρεθείτε ή να τα παρατήσετε (και επίσης χωρίς να βάζει τον οργανισμό και το πορτοφόλι σας σε κίνδυνο).

Και η διαδικασία δεν σταματά με το που χάσουμε το βάρος· πρέπει να συνεχίσουμε τη σωστή διατροφή και την άσκηση, για να διατηρήσουμε το βάρος μας σε υγιή επίπεδα.

Το πρώτο βήμα για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στη διατροφή σας. Κάντε μια λίστα με αυτά που τρώτε και πίνετε, συμπεριλαμβανομένων των ποτών με ζάχαρη και του αλκοόλ. Επίσης, απαριθμήστε τους παράγοντες που σας οδηγούν σε υπερκατανάλωση τροφής, όπως:

  • Το να τρώτε πολύ γρήγορα
  • Το να τρώτε όταν δεν πεινάτε
  • Το να τρώτε συχνά στα όρθια
  • Το να τρώτε πάντα επιδόρπιο
  • Η παράλειψη γευμάτων
  • Το να τρώτε μπροστά στην τηλεόραση
  • Το να μην προγραμματίζετε τι θα φάτε και να καταφεύγετε σε πρόχειρο φαγητό/ντελίβερι
  • Το να τρώτε όταν είστε αγχωμένοι ή συναισθηματικά φορτισμένοι.

Αλλά μην εστιάσετε μόνο στα αρνητικά. Δώστε στον εαυτό σας εύσημα και για τις καλές διατροφικές σας συνήθειες. Έπειτα, μπορείτε να ξεκινήσετε αντικαθιστώντας την ανθυγιεινή διατροφή με πιο υγιεινές επιλογές και συνήθειες.

Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι χαμηλή σε ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα και τρανς λιπαρά και χοληστερόλη. Αλλά δεν είναι μόνο τι τρώτε, αλλά και πόσο τρώτε. Η αύξηση και η απώλεια βάρους είναι θέμα του πόσες θερμίδες τρώτε έναντι του πόσες θερμίδες καίτε. Τα μεγέθη των μερίδων επηρεάζουν το πόσες θερμίδες τρώτε. Πολλά τρόφιμα με πολλές θερμίδες σημαίνουν συσσώρευση θερμίδων, ενώ μπορείτε να τρώτε περισσότερα τρόφιμα με λίγες θερμίδες.

Η έρευνα είχε βρει ότι περίπου 3.500 θερμίδες ισοδυναμούν με περίπου 1 κιλό λίπους, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Έτσι, η καύση ή η μείωση 500 θερμίδων την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 1 κιλού την εβδομάδα. Αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται 1.600 έως 2.400 θερμίδες την ημέρα, ενώ οι άνδρες χρειάζονται περίπου 2.000 έως 3.000 θερμίδες. Αλλά αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, πιθανότατα τρώτε περισσότερο από αυτά τα συνιστώμενα επίπεδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου