Σύμφωνα με μελέτη, η κρίση της κορωνοϊού έχει προκαλέσει μεγαλύτερη πτώση του προσδόκιμου ζωής παγκοσμίως από ό,τι αναμενόταν. Τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, το 2020 και το 2021, το μέσο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 1,6 χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη εκατοντάδων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό "The Lancet".

Προηγούμενα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν πως η απώλεια στο προσδόκιμο των Ελλήνων ανέρχεται σε 1 έτος.

Για τη μελέτη, εκατοντάδες επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) που εδρεύει στις ΗΠΑ. "Για τους ενήλικες σε όλο τον κόσμο, η πανδημία του κορωνοϊού είχε σοβαρότερες συνέπειες από οποιοδήποτε άλλο γεγονός εδώ και μισό αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων και των φυσικών καταστροφών", συνόψισε ο ερευνητής του IHME Όστιν Σουμάχερ, επικεφαλής της μελέτης.

Σύμφωνα με την ανάλυση, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε στο 84% των 204 χωρών και περιοχών που μελετήθηκαν το 2020/2021. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα τον "καταστροφικό" αντίκτυπο των νέων ιών.

Κατά τα δύο πρώτα χρόνια του κορωνοϊού, το ποσοστό υπερβάλλουσας θνησιμότητας, δηλαδή η διαφορά μεταξύ του πραγματικού αριθμού των θανάτων και του αριθμού των θανάτων που θα αναμενόταν χωρίς πανδημία, ήταν 15,9 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη του IHME. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε προηγουμένως υπολογίσει ότι το ποσοστό υπερβάλλουσας θνησιμότητας θα ήταν κατά ένα εκατομμύριο χαμηλότερο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό θανάτου για τους άνδρες και τα αγόρια ηλικίας 15 ετών και άνω αυξήθηκε κατά 22% το 2020/2021 και κατά 17% για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Τα μέρη όπου το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια των ετών του κοροναϊού περιλαμβάνουν το Περού, τη Βολιβία και την Πόλη του Μεξικού.

Η μείωση του προσδόκιμου ζωής είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή δεδομένου ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος ζωής είχε αυξηθεί σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, ωστόσο, η θνησιμότητα μεταξύ των μικρών παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών συνέχισε να μειώνεται στα χρόνια του κορωνοϊού, σύμφωνα με την ανάλυση του IHME. Κατά συνέπεια, περίπου μισό εκατομμύριο λιγότερα μικρά παιδιά πέθαναν παγκοσμίως το 2021 από ό,τι το 2019.

Μακροπρόθεσμα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σημαντικά περισσότερο από ό,τι πριν, παρά την οπισθοδρόμηση από τον κορωνοϊό. Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ζωής ήταν 49 έτη το 1950, έφτασε τα 72 έτη το 2021, εξήγησαν οι ερευνητές του IHME.

Ωστόσο, ο ερευνητής του IHME, Hmwe Hmwe Kyu, προειδοποίησε ότι η ανθρωπότητα πρέπει να προετοιμαστεί για "την επόμενη πανδημία" και να αντιμετωπίσει "τις τεράστιες ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη μεταξύ των χωρών".

Πηγές:
Lancet

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα