Απώλεια ενός έτους ζωής, καταγράφηκε στο προσδόκιμο των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η μεγαλύτερη απώλεια καταγράφηκε το 2021, αλλά υπήρξε μικρή ανάκαμψη το 2022.

Η χώρα μας έχει το ίδιο προσδόκιμο επιβίωσης με το μέσο ευρωπαϊκό, αλλά υστερεί σε σύγκριση με το αντίστοιχο των άλλων χωρών του νότου, ενώ οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα έχουν λιγότερα χρόνια υγιούς ζωής σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα ετήσια στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού, που δημοσιοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022 το προσδόκιμο ζωής για τον μέσο Έλληνα ήταν τα 80,7 έτη, όσο και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, με τις γυναίκες να ζουν κατά 5,2 έτη περισσότερο από τους άνδρες.

Όπως επισημαίνεται, η πανδημία έχει ωθήσει το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα σε επίπεδα που καταγράφηκαν τελευταία φορά το 2012.

Οι παθήσεις του κυκλοφορικού και οι καρκίνοι παρέμειναν οι κύριες αιτίες θανάτου (35% και 23% αντίστοιχα). 

Κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, η CoViD προκάλεσε 5.000 επιπλέον θανάτους ή το 4% του συνόλου των απωλειών. Πάνω από το 85% των θανάτων από CoViD αφορούσαν άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η υπερβάλλουσα θνητότητα ήταν περίπου 7% υψηλότερα το 2020, 16% το 2021 και 13% το 2022, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας 2015 - 2019.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως και στα τρία χρόνια της πανδημίας, η υπερβάλλουσα θνητότητα ήταν υψηλά και αυτό μπορεί να οφείλεται στη λειτουργία του συστήματος Υγείας και στην αναστολή των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια