Νηστεία σημαίνει αποχή από φαγητό και/ή ποτό, είτε ολική είτε μερική. Στη χώρα μας είναι πολύ γνωστό έθιμο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις την εφαρμόζουμε και για λόγους υγείας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να νηστέψει κανείς, είτε περιορίζοντας συγκεκριμένα φαγητά, είτε μειώνοντας συνολικά τις θερμίδες που καταναλώνει μέσα στην ημέρα.

Θρησκευτική νηστεία: Πολλές θρησκείες προωθούν κάποια μορφή νηστείας ως πνευματική άσκηση.

Διαλειμματική νηστεία: Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαλειμματικής νηστείας, μοτίβα διατροφής που εστιάζουν στη συνειδητή μείωση των θερμίδων για ορισμένες χρονικές περιόδους. Εναλλάσσετε σκόπιμα τις περιόδους φαγητού και νηστείας για να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Περιοριστικές δίαιτες: Στη δίαιτα κέτο, για παράδειγμα, τα άτομα που την ακολουθούν κόβουν σχεδόν όλους τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα από τη διατροφή τους.

Νηστεία πριν από μια ιατρική πράξη: Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας υποδείξει να νηστεύετε πριν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση ή ορισμένους τύπους εξετάσεων.

Πώς να νηστεύσετε σωστά

Αν χρειάζεται να νηστέψετε για βραχυπρόθεσμο λόγο, όπως μια θρησκευτική αργία ή μια επερχόμενη ιατρική διαδικασία, η προετοιμασία παίζει μεγάλο ρόλο. Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να μπορέσετε να το κάνετε με τον πιο ασφαλή τρόπο.

Ξεκινήστε πιο χαλαρά

Η απότομη έναρξη μιας νηστείας αποτελεί σοκ για το σώμα σας. Αντίθετα, μειώστε το φαγητό και το ποτό σταδιακά για αρκετές ημέρες πριν από τη νηστεία σας. Αν κόψετε απότομα από το σώμα σας τον τακτικό ανεφοδιασμό που είχε συνηθίσει, θα είναι δύσκολο να διαχειριστείτε τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Μειώστε τη ζάχαρη εκ των προτέρων

Αποφύγετε την πρόσληψη ζάχαρης πριν ξεκινήσετε τη νηστεία. Κάνετε τον οργανισμό σας να συνηθίζει ακόμα περισσότερο στο να τρώει συχνά, καθώς οι απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος προκαλούν και συχνότερα αίσθημα πείνας.

Προγραμματίστε εκ των προτέρων για τα φάρμακα που παίρνετε

Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε είδος νηστείας, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για τυχόν συνταγογραφούμενα φάρμακα που παίρνετε. Μπορεί να χρειαστούν τροποποιήσεις στην νηστεία.

Πίνετε άφθονο νερό

Αν οι οδηγίες για τη νηστεία σας επιτρέπουν την κατανάλωση νερού, μείνετε ενυδατωμένοι για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας και να μειώσετε τυχόν παρενέργειες όπως κράμπες στο στομάχι, ευερεθιστότητα και πονοκεφάλους.

Μειώστε τη σωματική δραστηριότητα

Θα έχετε λιγότερη ενέργεια, συνεπώς θα πρέπει να την αξιοποιείτε και πιο έξυπνα και οικονομικά. Δεν είναι καλή ιδέα να κάνετε έντονη άσκηση όταν δεν τρώτε ή πίνετε. Αν δεν σκοπεύετε να αναπληρώσετε τα θρεπτικά συστατικά για κάποιο χρονικό διάστημα, διατηρήστε την ενέργειά σας για τα απολύτως απαραίτητα.

Μην επιστρέψετε δριμύτεροι στο φαγητό

Ακόμα και αν στο τέλος της νηστείας νιώθετε έτοιμοι να φάτε ένα ολόκληρο τραπέζι με τα αγαπημένα σας φαγητά, μην ξεχνάτε ότι (όπως και στην αρχή της νηστείας) οι απότομες αλλαγές στη διατροφή αποτελούν σοκ για τον οργανισμό. Ξεκινήστε σιγά-σιγά, προσπαθώντας να διατηρείτε τα γεύματά σας υγιεινά. Αν μη τι άλλο, η νηστεία μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για να δοκιμάσετε τις ψυχολογικές σας αντοχές απέναντι στην επιθυμία για κακό φαγητό.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά