Ερευνητές του University of South Australia ανακάλυψαν ότι η ποιότητα του νυχτερινού ύπνου συνδέεται στενά με το πώς είναι δομημένη η ημέρα κάποιου, ιδιαίτερα όσον αφορά την άσκηση.

Η έρευνα παρακολούθησε την καθημερινή ρουτίνα και τα μοτίβα ύπνου 1.360 ενηλίκων και 1.168 παιδιών κάνοντας προσαρμογές στις δραστηριότητες των συμμετεχόντων για να παρατηρήσουν την επίδραση στον υπνο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα μέτριας έως έντονης άσκησης είχαν λιγότερες δυσκολίες να αποκοιμηθούν,  βελτιωμένη ποιότητα ύπνου και μειωμένη κόπωση.

Η Dr. Lisa Matricciani τόνισε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της καθημερινής δραστηριότητας σε σχέση με την ποιότητα ύπνου.

Ενθαρρύνει ανθρώπους να κάνουν παραπάνω από το να κοιτούν  μόνο την αλλαγή της ρουτίνας ύπνου αν θέλουν να ενισχύσουν την ποιότητά του.

Η έρευνα έδειξε ότι οι δραστηριότητες την ημέρα συνδέονται με διαφορετικές πλευρές του ύπνου -από την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και τη γενική ποσότητα, ως τα επίπεδα κούρασης την ημέρα και το πότε επιλέγει κάποιος να ξαπλώσει.

Η Dr. Matricciani  πρόσθεσε ότι απλώς το να πηγαίνει κάποιος στο κρεβάτι νωρίτερα δεν θα αυξήσει απαραίτητα την αποτελεσματικότητα του ύπνου.

Ορισμένες φορές οι δραστηριότητες που επιλέγει κάποιος μπορούν να μετατοπίσουν τον ύπνο, ενώ  άλλες αφορούν το πώς περνά κάποιος την ημέρα του.

Το να βρίσκει  απλώς κάποιος περισσότερο χρόνο για υπνο φάνηκε στην έρευνα ότι προβλέπει πιο ανήσυχο ύπνο.

Η έρευνα έδειξε ότι αν παιδιά και ενήλικες κάνουν μέτρια εως έντονη άσκηση θα ήταν λιγότερο κουρασμένοι, θα είχαν μικρότερο πρόβλημα να κοιμούνται και καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Sleep Health.

Πηγές:
Sleep Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο