Η συναισθηματική διατροφή είναι ένας μηχανισμός που μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν ανεπιθύμητα συναισθήματα. Δεν είναι επίσημα διατροφική διαταραχή, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες υγιεινές στρατηγικές για να σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε.

Οι συγκρούσεις στις σχέσεις, οι πιέσεις στη δουλειά και οι οικονομικοί στρεσογόνοι παράγοντες είναι μερικές μόνο από τις επιρροές που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή σας. Μερικές φορές το φαγητό μπορεί να είναι η παρηγοριά μετά από μια δύσκολη μέρα. Μερικοί άνθρωποι όμως βασίζονται τακτικά στο φαγητό για να διαχειριστούν τη διάθεσή τους. Για αυτούς, η συναισθηματική υπερφαγία είναι κάτι αυτόματο και συνηθισμένο.

Είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιπτώσεις στη σωματική ή ψυχική υγεία. Αλλά η κατανόηση των σημαδιών (και της αιτίας) μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης.

Το φαγητό μπορεί να φαίνεται σαν ένας αβλαβής τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη δυστυχία, την ανία ή το άγχος. Αλλά αυτό μπορεί να σας κάνει να τρώτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε. Μπορεί επίσης να σας παρακινήσει να κάνετε όχι και τόσο καλές επιλογές τροφίμων. Μπορεί να αισθάνεστε πολύ αναστατωμένοι για να ετοιμάσετε ένα υγιεινό γεύμα και να επιλέξετε fast food. Ή μπορείτε να επιλέξετε πλούσια σε θερμίδες και φτωχά διατροφικά φαγητά αποκλειστικά για τη γεύση τους.

Παρ’ όλα αυτά, η επιθυμία για φαγητό λόγω συναισθημάτων δεν είναι ίδια με τη σωματική πείνα. Τα κοινά σημάδια της συναισθηματικής διατροφής περιλαμβάνουν:

*το να τρώτε όταν είναι αναστατωμένοι

*το να τρώτε πολύ γρήγορα

*αισθήματα ενοχής ή ντροπής που φάγατε

*συχνότερη κατανάλωση fast food

*υπερφαγία

*όρεξη για συγκεκριμένα φαγητά

*ακούσια αύξηση βάρους

Δεν είστε μόνοι αν τα παραπάνω σημάδια σάς ακούγονται οικεία. Το συναισθηματικό φαγητό μπορεί να επηρεάσει τους πάντες, και για πολλά άτομα αποτελεί συχνό φαινόμενο στη ζωή τους. Το ζήτημα είναι να αναγνωρίσουμε ότι συμβαίνει, να καταλάβουμε γιατί και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη συνήθειά μας.

Αιτίες συναισθηματικής διατροφής

Αν και υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων που μπορεί να νιώσει ένα άτομο, τα ακόλουθα αρνητικά συναισθήματα μπορούν πιο συχνά να προκαλέσουν συναισθηματική διατροφή:

*δυσφορία

*θυμός

*ανησυχία

*θλίψη

*ανία

Το τι τρώτε ενώ είστε αναστατωμένοι έχει επίσης σημασία, καθώς ορισμένα είδη φαγητού μπορεί να ενισχύσουν τη συναισθηματική σας διατροφική απόκριση. Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι εθιστικά. Ιδιαίτερα προβληματικά είναι τα είδη που περιέχουν εξαιρετικά επεξεργασμένα σάκχαρα και λίπη. Η ενεργειακή πυκνότητα σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να αλλάξει τις οδούς ανταμοιβής στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να τα θέλετε πιο συχνά.

Πώς να σταματήσετε το συναισθηματικό φαγητό

Παρόλο που η συναισθηματική διατροφή δεν είναι επίσημη διατροφική διαταραχή, μπορείτε να λάβετε υποστήριξη. Μιλήστε με έναν διατροφολόγο για να σας βοηθήσει να βάλετε τη διατροφή σας σε μία τάξη, όπως και με έναν ψυχολόγο που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τις αιτίες που εμφανίζεται αυτή η συμπεριφορά.

Υπάρχουν επίσης βήματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να διαχειριστείτε τη συναισθηματική υπερφαγία. Η γυμναστική, τα διάφορα χόμπι καθώς και οι τεχνικές χαλάρωσης από το στρες μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επεισόδια συναισθηματικής υπερφαγίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]