Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο κοντά στην ανάπτυξη τεστ ακριβείας για τον καρκίνο ωοθηκών, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθήσουν κομμάτια DNA που συνδέονται με τον όγκο, στο αίμα.

Ο Dr. Victor Velculescu, του Johns Hopkins Kimmel Cancer Center, παρουσίασε την Τρίτη τα ευρήματα σε συνέδριο της American Association for Cancer Research. Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά.

Η ομάδα του Hopkins εστίασε σε μικροσκοπικά κομμάτια του γενετικού υλικού του όγκου που είναι παρόντα στο αίμα του ασθενούς.

Οι ερευνητές στράφηκαν σε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, για να αναλύσει τα θραύσματα του DNA στο αίμα γυναικών με και χωρίς καρκίνο στις ωοθήκες.

Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης συνδύασε αυτά τα στοιχεία με μετρήσεις στο αίμα, 2 βιοδεικτών για τον καρκίνο των ωοθηκών, των πρωτεϊνών CA125 και HE4.

Ελπίζουν ότι το μείγμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα μέθοδο υψηλής επίδοσης για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου στις ωοθήκες.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 134 γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών, 204 χωρίς καρκίνο και 203 με καλοήθη μάζα.

Tα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά- έδειξαν ότι το τεστ είχε ειδικότητα 99%, που σημαίνει ότι σχεδόν δεν υπήρχαν γυναίκες που να έλαβαν φειδώ θετικό αποτέλεσμα από την εξέτασή τους.

Η ευαισθησία του τεστ στον εντοπισμό του καρκίνου στις ωοθήκες ποίκιλλε ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου.

Εντόπισε καρκίνους σταδίου 1 το 69% του χρόνου, σταδίου 2 το 76% του χρόνου, σταδίου 3 το 85% του χρόνου και σταδίου 4 το 100% του χρόνου.

Αυτό το επίπεδο ακρίβειας ξεπερνά σημαντικά αυτό των εξετάσεων αίματος μόνο με βάση τα επίπεδα της πρωτεΐνης CA125, σημείωσαν ερευνητές.

Ο Velculescu τόνισε ότι χρειάζονται μεγαλύτερες έρευνες για να επικυρωθούν τα αρχικά ευρήματα αλλά παραμένει αισιόδοξος.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτή η συνδυαστική προσέγγιση οδήγησε σε βελτιωμένη επίδοση σε εξέταση, σε σύγκριση με υπάρχοντες βιοδείκτες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]