Τη σημερινή εποχή, περίπου 8 στους 10 ανθρώπους αντιμετωπίζουν πόνο στη μέση, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, με αποτέλεσμα να αναζητούν διάφορες μεθόδους αντιμετώπισης και θεραπείας.

Σε περίπτωση που δεν πρόκειται για έναν χρόνιο ή οξύ πόνο που απαιτεί τη συμβολή ενός γιατρού, υπάρχουν μερικές εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ανακουφιστικά στις διάφορες ενοχλήσεις.

Η άσκηση, οι διατάσεις, η επιλογή των κατάλληλων παπουτσιών και οι ενεργειακές θεραπείες αποτελούν μερικές μόνο από τις μεθόδους με τις οποίες μπορείτε να μειώσετε τη δυσφορία και να έχετε μια καλή καθημερινότητα. Την ίδια στιγμή, λειτουργούν και προληπτικά στην εμφάνιση των πόνων.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τους λόγους που εμφανίζεται αυτός ο πόνος στη μέση, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να τον αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο.

Για ποιους λόγους εμφανίζεται πόνος στη μέση;

Οι λόγοι που εμφανίζεται πόνος στη μέση είναι αρκετοί. Είναι σημαντικό όμως να τους γνωρίζετε, ώστε να παρέχετε την κατάλληλη φροντίδα σε αυτό το σημείο της σπονδυλικής σας στήλης. Στους λόγους αυτούς ανήκουν:

Ηλικία

Όπως και με το υπόλοιπο σώμα, έτσι και οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης με την πάροδο του χρόνου γερνούν και φθείρονται. Ο αριθμός των κυττάρων αρχίζει και μειώνεται, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται η μη καλή λειτουργία τους.

Κληρονομικότητα

Σε περίπτωση που στην μεσοκυττάρια ουσία παράγονται ουσίες που δεν θα έπρεπε να παράγονται, τότε είναι πιθανό να υπάρξει διαταραχή στη λειτουργία των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Ο δίσκος μπορεί να γίνει πιο ευαίσθητος στους καθημερινούς παράγοντες και να είναι πιο ευάλωτος σε τραυματισμούς.

Φύλο

Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες εμφανίζουν συχνά προβλήματα στη μέση, με τους άνδρες να τα εμφανίζουν συχνότερα. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, ίσως να είναι το γεγονός πως οι άνδρες ασχολούνται περισσότερο με πιο βαριά και χειρωνακτικά επαγγέλματα που καταπονούν τα διάφορα σημεία του σώματος.

Καταπονήσεις

Οι πιέσεις και οι καταπονήσεις μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στις πλάκες των σπονδύλων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κακώσεων και πόνων. Μάλιστα, μερικές κακώσεις μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και αλλαγές στη δομή του δίσκου και να επηρεάσουν συνολικά τη μέση.

Περιβάλλον εργασίας

Οι συνθήκες και το περιβάλλον εργασίας μπορούν να επηρεάσουν την καλή υγεία της μέσης. Μάλιστα, μια εργασία που απαιτεί ορθοστασία, στροφές του κορμού ή την άρση βάρους, μπορεί να επηρεάσει γενικότερα αρνητικά την υγεία της σπονδυλικής στήλης. Εξίσου όμως μεγάλη ζημιά μπορεί να κάνει και η ακινησία και μια καθιστική εργασία, ιδιαίτερα αν η στάση του σώματος είναι λάθος.

Κάπνισμα

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν οσφυαλγία. Ο λόγος είναι πως η νικοτίνη μπορεί να επηρεάσει την ροή του αίματος. Κατά συνέπεια, επηρεάζεται η καλή θρέψη των κυττάρων και των σπονδύλων.

Παχυσαρκία

Όταν κανείς έχει αρκετά περιττά κιλά μπορεί να επιβαρύνει τη μέση του σε μεγάλο βαθμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα περιττά κιλά ευθύνονται για την εμφάνιση οσφυαλγίας, εξαιτίας της επιβάρυνσης από το βάρος.

Ενναλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης του πόνου στη μέση

Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές μέθοδοι με τις οποίες μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση άμεσα. Ανάμεσα σε αυτές ανήκουν:

Άσκηση

Και όμως, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει με τον πόνο στη μέση. Αυτό που πραγματοποιείται με την άσκηση είναι η χαλάρωση των σφιγμένων μυών, της μυϊκής περιτονίας και η απελευθέρωση ενδορφινών, που μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά παυσίπονα του οργανισμού. Λίγο περπάτημα, γιόγκα, pilates και γενικότερα ασκήσεις με μηδενικό ή χαμηλό κραδασμό μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε πόνο στη μέση.

Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα καθημερινό πρόγραμμα σωματικής άσκησης, το οποίο θα περιλαμβάνει αρκετές διατάσεις (όχι μόνο στη σπονδυλική στήλη αλλά και στα πόδια γιατί συνδέονται), καθώς και προπόνηση δύναμης (που να περιλαμβάνει κοιλιακούς και ραχιαίους μύες). Με τον τρόπο αυτό, οι μύες παραμένουν λειτουργικοί και δυνατοί. Την ίδια στιγμή, η άσκηση μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση προβλημάτων που οφείλονται σε σφιχτές αρθρώσεις.

Διατάσεις

Οι διατάσεις απαλύνουν τον πόνο και βοηθούν να αισθανθείτε καλύτερα. Μερικές αποτελεσματικές διατάσεις που μπορείτε να κάνετε είναι:

  • Διάταση καναπέ (couch stretch): Λυγίστε το αριστερό σας γόνατο και τοποθετήστε την κνήμη σας κατά μήκος του μαξιλαριού της πλάτης ενός καναπέ (ή μιας καρέκλας) με τα δάχτυλα των ποδιών σας στραμμένα προς τα πάνω. Κρατήστε τον αριστερό μηρό σας στην ίδια ευθεία με το σώμα σας. Τοποθετήστε το δεξί σας πόδι μπροστά, ευθυγραμμίζοντας το γόνατό σας πάνω από τον αστράγαλό σας. Διατείνετε τη σπονδυλική στήλη σας, κρατώντας σφιχτό τον κορμό και τους γλουτούς σας. Κρατήστε τη λεκάνη σας οριζόντια. Μείνετε σε αυτή τη διάταση τουλάχιστον 45 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια κάντε την αντίθετη πλευρά.
  • Αγγίξτε τα δάχτυλα των ποδιών ή φτάστε όσο πιο κοντά μπορείτε: Μπορείτε να κάνετε τη διάταση αυτή καθισμένοι στο πάτωμα σε ένα στρώμα γυμναστικής ή σε ένα καναπέ. Η άσκηση αυτή διατείνει τους ιστούς της λεκάνης, τους μηριαίους δικεφάλους, τις γάμπες αλλά και τους μυς της μέσης.
  • Καθίστε σε στάση κόμπρα: Η διάταση αυτή προέρχεται από τη γιόγκα. Ξαπλώστε μπρούμυτα και με τα χέρια στην ίδια ευθεία με τους ώμους. Στη συνέχεια, σηκώστε απαλά τον κορμό προς τα πάνω. Το κεφάλι θα πρέπει να κοιτάει ψηλά.
  • Κίνηση cat-cow: Στηριχτείτε στα χέρια και τα γόνατα, και κυρτώστε εναλλάξ και με αργή κίνηση τη σπονδυλική στήλη προς το ταβάνι και το έδαφος.

Προσοχή: Αν νιώσετε πόνο σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε πιο ήπια τη διάταση ή να την αποφύγετε εξ ολοκλήρου.

Θερμότητα και κρύο

Η ζέστη και το κρύο μπορούν να βοηθήσουν η κάθε μια με τον δικό της τρόπο στην ανακούφιση του πόνου. Μια παγοκύστη τυλιγμένη σε μια πετσέτα δρα ευεργετικά αν τοποθετηθεί αμέσως μετά από έναν τραυματισμό, διότι μειώνει τη φλεγμονή. Την ίδια στιγμή, το κρύο μπορεί να έχει μια επίδραση μουδιάσματος έπειτα από έναν ξαφνικό πόνο. Όμως, δεν θα πρέπει να τοποθετηθεί για περισσότερο από 20 λεπτά.

Μια θερμοφόρα, ή η θερμότητα μπορεί να ανακουφίσει εξίσου τους σφιγμένους μυς. Όμως, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στις οδηγίες χρήσης, αλλά και να ελέγξετε να μην είναι υπερβολικά ζεστή. Όσον αφορά την απάντηση στο ερώτημα ζεστό ή κρύο, θα απαντήσει καλύτερα ο γιατρός σας.

Ενεργειακές θεραπείες

Έχει αποδειχθεί πως όλα γύρω μας αποτελούνται από ενέργεια. Κάθε σημείο του οργανισμού μας, ακόμη και οι σκέψεις μας αποτελούνται από ενέργεια. Όταν η ενέργεια στον οργανισμό δεν βρίσκεται σε ισορροπία και δε ρέει σωστά, τότε εμφανίζονται διάφορα σωματικά ή/και ψυχολογικά συμπτώματα. Μια λύση που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου στη μέση με φυσικό τρόπο είναι να εξομαλύνετε την ενέργεια αυτή μέσα από τις ενεργειακές θεραπείες. Οι ενεργειακές θεραπείες είναι ένα σύνολο τεχνικών, μέσα από το οποίο επανέρχεται η ισορροπία στον οργανισμό. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, ενεργειακές θεραπείες όπως το Reiki ή ο Κινέζικος βελονισμός μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου στη μέση.

Χρήση αναλγητικής κρέμας

Οι κρέμες που έχουν καταπραϋντική δράση μπορούν να δράσουν βοηθητικά ως προς την ανακούφιση του πόνου της μέσης. Οι κρέμες με καψαϊκίνη, ένα συστατικό που περιέχεται και στις καυτερές πιπεριές, είναι αρκετά αποτελεσματικές και στην ανακούφιση της οστεοαρθρίτιδας.

Αλλαγή παπουτσιών

Σε περίπτωση που φοράτε παπούτσια που έχουν λάθος κατασκευή, δεν προσφέρουν την κατάλληλη στήριξη ή δεν καλύπτουν τις ανάγκες σας, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να προκληθεί πίεση στη μέση, τα γόνατα, ακόμη και τον αυχένα. Για παράδειγμα, τα πολύ ψηλά τακούνια μπορούν να επηρεάσουν την ευθυγράμμιση του σώματος.

Σωστή στάση σώματος

Η λάθος στάση του σώματος, ιδιαίτερα όταν κάθεται κανείς μπροστά στον υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς πόνους. Για να μπορέσετε να αποφύγετε μια τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως η οθόνη βρίσκεται στο ύψος των ματιών, ενώ η καρέκλα στο σωστό ύψος.

Προσοχή στην άρση βάρους

Για να προστατεύσετε τη μέση σας όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα, θα πρέπει να λυγίζετε τα γόνατά σας και να κρατήσετε τη μέση σας σε ίσια θέση. Για να σηκώσετε το βάρος θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα πόδια σας και όχι τη μέση σας.

Σωστός και ποιοτικός ύπνος

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει το πόσο ανθεκτικοί είμαστε ενάντια στον πόνο. Ένα στρώμα που δεν είναι άνετο, αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως το λάθος μαξιλάρι που δεν στηρίζει τον αυχένα, αλλά και η κακή στάση ύπνου μπορούν να προκαλέσουν πόνους σε όλο το σώμα, και κυρίως στη σπονδυλική στήλη.

Μείωση στρες

Το στρες, ιδιαίτερα το χρόνιο προκαλεί ένταση στους μυς. Οι μύες στην περιοχή της μέσης δεν αποτελούν εξαίρεση. Για την αποφυγή της έντασης αυτής, μπορείτε να εστιάσετε σε διάφορες μεθόδους χαλάρωσης, όπως για παράδειγμα τις βαθιές αναπνοές, τον διαλογισμό, τις ασκήσεις προοδευτικής χαλάρωσης των μυών, το μασάζ αλλά και τη γιόγκα.

Οι πόνοι στη μέση μπορούν να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως κάποιον τραυματισμό,  την κληρονομικότητα, ή την παχυσαρκία και να επηρεαστεί η καθημερινότητά σας. Όμως, ακόμη και φυσικές μέθοδοι, όπως οι διατάσεις, η άσκηση και οι ενεργειακές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις διάφορες ενοχλήσεις και να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια