Μια διεθνή επένδυση με βάση την Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λάρισα, εγκαινίασε την Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Curity Pharma, η οποία θέτει ως στόχο τη μετατροπή της Ελλάδας σε κέντρο έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης για όλη την Ευρώπη, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τις ανάγκες των ασθενών και τη βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής.

Εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και φορείς της φαρμακευτικής βιομηχανίας και δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν, στις εγκαταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν στην α΄ φάση του έργου θερμοκηπιακή μονάδα 5.000 τ.μ. που εξασφαλίζει την πλήρως ελεγχόμενη έκθεση των φυτών σε φυσικό φως και αέρα, με αποτέλεσμα τη μέγιστη απόδοση και ποιότητα της καλλιέργειας. Η παραγωγική μονάδα έκτασης 1.800 τ.μ. χωρίζεται σε δύο κεντρικές γραμμές παραγωγής, και έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα της Ορθής Παρασκευαστικής Πρακτικής (GMP).  Η συγκεκριμένη μονάδα, χωρίζεται σε δυο κεντρικές γραμμές παραγωγής προϊόντων εισπνοής και κατάποσης, άρτια εξοπλισμένες με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για την παρασκευή και τη συσκευασία φυτικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Η Curity Pharma θα ξεκινήσει τη δραστηριότητά της με την παραγωγή 8 διαφορετικών προϊόντων, τα οποία θα επιτρέψουν στους ιατρούς να συνταγογραφήσουν το πιο κατάλληλο σκεύασμα με βάση τις άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες ανάγκες των ασθενών. Στα σχέδια της εταιρείας είναι η ανάπτυξη και νέων φαρμακοτεχνικών μορφών κάνναβης, ώστε να αποτελέσει ένα ακόμα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην εργαλειοθήκη των γιατρών.

Η δραστηριότητα της εταιρείας στη Λάρισα δημιουργεί περισσότερες από 60 νέες θέσεις εργασίας υψηλών αποδοχών.

Παρουσιάζοντας την πρότυπη μονάδα, ο συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Curity Pharma, Μάνος Χατήρας, δήλωσε: «Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας θα μας επιτρέψουν να εξελίξουμε νέες ποικιλίες κάνναβης και να θέσουμε  την Ελλάδα στον χάρτη της παγκόσμιας αγοράς,  ανοίγοντας έτσι  μια νέα εξαγωγική γραμμή για την εταιρεία και την χώρα. Η πρωτότυπη αυτή μονάδα που στο σύνολο της έχει κατασκευαστεί με επίκεντρο τον ασθενή θα μπορεί να εξυπηρετεί  τις ανάγκες της εγχώριας αλλά και της Ευρωπαϊκής αγοράς, με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών  ζωής του αρρώστου». Κάνοντας αναφορά στην επιλογή της Λάρισας για τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ο κ. Χατήρας έκανε λόγο για άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό,  τόσο στον αγροτικό τομέα  όσο και στο φαρμακευτικό σκέλος  της παραγωγικής διαδικασίας, τονίζοντας πως «όσο μεγάλη και προσεγμένη και αν είναι  μια επένδυση,  η επιτυχία της εξαρτάται από το ήθος και την ποιότητα των ανθρώπων της. Τέλος, ευχαρίστησε τους μετόχους της εταιρείας, την Lyktos Group της οικογένειας Σάλλα και την κυπριακή Impactus Group για την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή για την υλοποίηση του έργου που δημιούργησαν με τον συνιδρυτή Λεωνίδα Γαρύφαλλο».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε «Η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, με ενίσχυση της εξωστρέφειας, της έρευνας και της καινοτομίας , αποτελούν στρατηγικές επιλογές της Κυβέρνησης.  Στο πλαίσιο αυτό, η φαρμακευτική κάνναβη, και επενδύσεις για την παρασκευή και εξαγωγή της, πέρα από ανακούφιση σε χιλιάδες ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο, μπορεί να εισφέρουν σημαντικά στην ελληνική οικονομία και στη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας, κυρίως για νέες και νέους, που αποτελεί και το πρόταγμα της πολιτικής της Κυβέρνησης». 

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης τόνισε  «τη μεγάλη σημασία της επένδυσης για την περιοχή της Θεσσαλίας και συνολικά για τη χώρα, η οποία  όπως σημείωσε έχει τεράστια οικονομική και κοινωνική διάσταση, και παράλληλα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα της τεχνογνωσίας του αντικειμένου, καθώς πρόκειται για μια πρότυπη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα». Ο κ. Σταμενίτης ανακοίνωσε «ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, έχει ήδη προβεί σε σχετική εισήγηση και προγραμματισμό με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την δημιουργία του Μητρώου θερμοκηπίων Φαρμακευτικής Κάνναβης».

Η κ. Βίκυ Λοϊζου, Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, έκανε λόγο για «μια επένδυση που αξιοποιεί επενδυτικά εργαλεία όπως ο αναπτυξιακός νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης για να υλοποιήσει ένα καινοτόμο σχέδιο, που συμβάλλει στην διεύρυνση παραγωγικής βάσης της χώρας μας και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας υψηλών αποδοχών. Μια επένδυση με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία λόγω της δυνατότητας εξαγωγικής δραστηριότητας αλλά κυρίως με κοινωνικό αποτύπωμα αφού τα τελικά προϊόντα στόχο έχουν κυρίως τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών».

Εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης, κ. Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε «είναι μια πραγματικά σημαντική μέρα για τη Θεσσαλία και τη χώρα». Ενώ με την ιδιότητα του καθηγητή τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε «στα ερευνητικά δεδομένα για την επωφελή δράση ουσιών που περιέχει η κάνναβη για την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων που προκαλεί η γήρανση επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής».

Ο δρ Μαρίνος Γιαννόπουλος, CEO Enterprise Greece δήλωσε «Τα εγκαίνια της υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας ιατρικής κάνναβης της CURITY Pharma στη Λάρισα αποτελούν ένα ιστορικό ορόσημο αφενός για την εταιρεία, η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες στη σύγχρονη φαρμακολογία και αφετέρου για τους ασθενείς που υποφέρουν από επώδυνες ασθένειες.  Η εταιρεία εστιάζει στην ανάπτυξη και διανομή υψηλής ποιότητας προϊόντων ιατρικής κάνναβης, έχοντας ως όραμα να πρωτοστατήσουν στην παραγωγή και διανομή σε όλη την Ευρώπη με όπλο την έρευνα και την ανάπτυξη. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία».

Οι επιστήμονες ομιλούν για τη Φαρμακευτική Κάνναβη

Την παρουσίαση της εκδήλωσης, ανέλαβε ο κ. Παύλος Ευθυμίου, partner, Fortune Greece όπου στο δεύτερο μέρος της, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τη σημασία της φαρμακευτικής κάνναβης ως ένα ισχυρό νέο όπλο για την ανακούφιση του πόνου και άλλων συμπτωμάτων, οδηγώντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

«Ο καρκινοπαθής ασθενής έρχεται αντιμέτωπος με πάρα πολλές προκλήσεις στη μάχη που δίνει με την ασθένεια του. Ο πόνος η καχεξία, η ναυτία, ο εμετός και άλλα συμπτώματα δυσκολεύουν πάρα πολύ την καθημερινότητα του, τις σχέσεις του με την οικογένειά του, τις δραστηριότητες του και την ποιότητα της ζωής του. Είναι πολύ σημαντικό εκτός από την θεραπεία για τη νόσο, να έχουμε εργαλεία για όλες τις ανάγκες του ασθενούς μας», ανέφερε σχετικά η πρόεδρος του  Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών (ΚΕΦΙ) Αθηνών, κ. Ζωή Γραμματόγλου.

Ο Καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, δρ Κωνσταντίνος Συρίγος (MD, PhD, ECCP) σημείωσε από τη μεριά του ότι κλινική εφαρμογή της φαρμακευτικής κάνναβης και στην Ελλάδα αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τους χρονίως πάσχοντες, και κυρίως για τους ασθενείς με καρκίνο, τονίζοντας πως: «Η σωστή χρήση της θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους όχι μόνο στον πόνο, αλλά και σε άλλες παραμέτρους. Βεβαίως απαιτείται εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, ενημέρωση των ασθενών και των φροντιστών τους, ώστε να σπάσουν κατεστημένες λανθασμένες αντιλήψεις.  Πάνω απ’ όλα όμως απαιτείται ύπαρξη  στελεχωμένων ιατρείων ανακουφιστικής φροντίδας σε κάθε ογκολογικό κέντρο».

«Είναι πολύ θετικό και πολύ αισιόδοξο, να έχουμε νέα  έξυπνα φάρμακα τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τους ασθενείς με χρόνιο πόνο», δήλωσε η δρ Ζηναΐς Κοντούλη (MD, MSc, PhD, FIP), επικεφαλής ιατρική σύμβουλος της Curity Pharma. «Πιστεύω ακράδαντα ότι τους επόμενους μήνες και στην Ελλάδα θα μειωθεί πολύ ο αριθμός των ασθενών που βιώνουν καρκινικό πόνο, καθώς και άλλα ανεπιθύμητα συμπτώματα από τη νόσο, αλλά και τη θεραπεία», συμπλήρωσε.

Παρουσιάζοντας στοιχεία από τη διεθνή εμπειρία από τη συνταγογράφηση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, ο δρ Michael Platt (MA MBBS FRCA FFPM RCA - Imperial College Healthcare NHS, Sapphire Cannabis Clinic London) ανέφερε πως χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία από τους κλινικούς γιατρούς στη Μεγάλη Βρετανία σε ασθενείς με πόνο, με καχεξία, σε ασθενείς με ανθεκτική ναυτία λόγω της χημειοθεραπείας, αλλά και σε ασθενείς με νόσο του Crohn και γλαύκωμα, και πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τα χνάρια του Ηνωμένου Βασίλειου. Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε νέες φαρμακευτικές θεραπείες με το ελάχιστο κόστος».

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια