Όταν οι άνθρωποι νοσούν, αισθάνονται λιγότερη ενσυναίσθηση  για τους άλλους σε σχέση με το όταν είναι υγιείς. Αυτό επιβεβαίωσε έρευνα του Ruhr University Bochum και του University of Duisburg-Essen, στη Γερμανία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη συμπεριφορά σε ασθένεια, διαδικασία στην οποία το σώμα αναδιοργανώνει τις βιολογικές προτεραιότητες στο πλαίσιο οξείας λοίμωξης. Έως τώρα έχει κυρίως ερευνηθεί σε σχέση με την κοινωνική απόσυρση και τα αισθήματα κοινωνικής αποσύνδεσης. Πώς όμως η νόσος επηρεάζει την ενσυναίσθηση;

Η νέα έρευνα δίνει νέες πληροφορίες για τις σχέσεις μεταξύ λοιμώξεων με φλεγμονή και της ικανότητας ενσυναίσθησης όσον αφορά τον πόνο των άλλων.

Πειραματικά, οι διάφορες πλευρές της συμπεριφοράς σε κατάσταση ασθένειας μπορεί να προκληθούν με χορήγηση βακτηριακής ενδοτοξίνης [λιποπολυσακχαρίτη (LPS)].

Οι ερευνητές έκαναν χρήση του μηχανισμού και χορήγησαν χαμηλή δόση LPS ή placebo σε 52 εθελόντριες.

Ζητήθηκε στη συνέχεια από τις γυναίκες να βαθμολογήσουν διάφορες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Είδαν φωτογραφίες γυναικών που πονούσαν είτε σωματικά είτε ψυχικά ή είχαν ουδέτερη αλληλεπίδραση με έναν άντρα.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν έκπληξη, δήλωσε η Vera Flasbeck του LWL-University Hospital Bochum. Ενώ η ενσυναίσθηση για τον σωματικό πόνο ήταν σε μεγάλο βαθμό ίδια στην ομάδα νόσησης και στην ομάδα placebo, υπήρχε σημαντική μείωση της ενσυναίσθησης για τον ψυχολογικό πόνο στις συμμετέχουσες στο πείραμα που εκτέθηκαν στον λιποπολυσακχαρίτη.

Στην έρευνα, οξεία φλεγμονή οδήγησε έτσι σε μείωση της ενσυναίσθησης των ανθρώπων για τον ψυχικό πόνο των άλλων.

Ο καθηγητής Dr. Martin Brüne, υποθέτει ότι η μειωμένη ενσυναίσθηση χρησιμεύει  για την εξοικονόμηση ενέργειας όσον αφορά την κοινωνική αλληλεπίδραση σε περιόδους ασθένειας.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η φλεγμονή επηρεάζει τη σωματική υγεία του ασθενούς αλλά και την κοινωνική δέσμευση.

Ερευνητές πρόσθεσαν ότι το θέμα ενδεχομένως μπορεί να έχει γενικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πρόσφατης πανδημίας covid. Τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν κοινωνικοπολιτική σχετικότητα. Για παράδειγμα, πώς ένα γενικό αίσθημα νόσησης επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων, όπως π.χ σε σχέση με πολιτικές αποφάσεις.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Brain, Behavior, and Immunity.

Πηγές:
Brain, Behavior, and Immunity.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές
Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων: 7 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον παρβοϊό