Μπορεί να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και να μην το γνωρίζετε. Δεδομένου ότι δεν έχει συμπτώματα, αυτή η πάθηση πολλές φορές γίνεται αντιληπτή όταν το πρόβλημα είναι ήδη αρκετά σοβαρό. Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να διαχειριστείτε καλύτερα την πίεσή σας.

Αφήστε στην άκρη τηγανιτά και αλάτι

Επιλέξτε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Περιορίστε την ποσότητα αλατιού με το οποίο μαγειρεύετε. Δεν πρέπει να τρώτε περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα, και αυτό είναι αν είστε υγιείς. Οι άνθρωποι με προβλήματα πίεσης έχουν ακόμη χαμηλότερο όριο.

Περιορίστε το αλκοόλ

Αν πίνετε πάρα πολύ, η πίεσή σας αυξάνεται. Οι άντρες πρέπει να περιορίζονται σε δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, ενώ οι γυναίκες πρέπει να μένουν μόνο σε ένα.

Κινηθείτε

Είναι ιδανικό να κάνετε αερόβια άσκηση για 30 λεπτά την ημέρα. Μπορείτε να το χωρίσετε σε τρεις σύντομες προπονήσεις των μόλις 10 λεπτών. Αυτό είναι αρκετό για να αρχίσετε να κάνετε τη διαφορά, αλλά μην ξεχνάτε και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Φάτε λιγότερο

Περιορίστε τις θερμίδες που τρώτε καθημερινά για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να χάσει βάρος. Αυτό θα είναι καλό για την αρτηριακή σας πίεση. Όταν τρώτε έξω, να θυμάστε ότι πολλά εστιατόρια σερβίρουν μεγαλύτερη μερίδα από το κανονικό. Είναι καλύτερο να τρώτε μικρότερα γεύματα στο σπίτι, όπου ελέγχετε τις μερίδες και τα συστατικά.

Κόψτε το κάπνισμα

Οποιοδήποτε προϊόν καπνού μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία σας, καθιστώντας την υψηλή αρτηριακή πίεση πιο πιθανή. Αν δυσκολεύεστε να σταματήσετε αυτή την συνήθεια, μιλήστε με τον γιατρό σας. Υπάρχουν λύσεις.

Διαχειριστείτε το στρες με υγιεινό τρόπο

Αν πίνετε, καπνίζετε ή τρώτε υπερβολικά όταν βρίσκεστε σε κατάσταση έντονου στρες, αυτό μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Δοκιμάστε γιόγκα, βαθιές αναπνοές ή διαλογισμό και ασκηθείτε. Είναι επίσης υγιές να λέτε όχι σε πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις που ξέρετε ότι θα σας φορτώσουν με περιττό άγχος.

Ζητήστε βοήθεια από τα κοντινά σας πρόσωπα

Μπορούν να σταθούν στο πλάι σας όσο προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγεία σας, τη διατροφή σας, ακόμα και όσο προσπαθείτε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Η στήριξη και η εμψύχωση από τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι πάντα σημαντικός παράγοντας στις αποφάσεις που παίρνουμε για την ζωή μας. Συν ότι η επαφή με ανθρώπους που αγαπάμε μπορεί να μειώσει το άγχος.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Άδωνις Γεωργιάδης
Ακτινολόγος μπήκε στον τομογράφο με εγκαταλειμμένο βρέφος
Ασκληπιείο Βούλας: Εκτός λειτουργίας 3 στα 7 χειρουργεία λόγω βλάβης στον κλιματισμό