ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Δυσλειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς- Άγιος Δημήτριος» – Η έλλειψη προσωπικού καθιστά προβληματική  τη διαφύλαξη της υγείας των ασθενών 

 

Ο Άγιος Δημήτριος, το ιστορικό Νοσοκομείο της πόλης της Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που έχουν ως κύρια πηγή τους τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Το Νοσοκομείο λειτουργεί σήμερα με σοβαρές ελλείψεις σε όλο το προσωπικό, ήτοι  23 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, 70  νοσηλευτών και παραϊατρικών ειδικοτήτων και 70 τεχνικού και λοιπού προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, στο ήδη αποδυναμωμένο Παραϊατρικό Τμήμα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις χειριστών στο Ακτινολογικό Τμήμα, Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων και Φυσιοθεραπευτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και αποτελεσματικά. Η διοικητική υπηρεσία, ενώ καλείται να φέρει σε πέρας πληθώρα διαγωνισμών και μεγάλου φόρτου εργασίας, λειτουργεί με σχεδόν το 50% του προσωπικού που πρέπει να την στελεχώνουν. Η Τεχνική Υπηρεσία δεν μπορεί  να αντιμετωπίσει τα διάφορα  τεχνικά προβλήματα, λόγω του  ολιγάριθμου τεχνικού  προσωπικού. Στηρίζεται σε εξωτερικά συνεργεία με εργολάβους, μέσω απευθείας αναθέσεων.

Επίσης, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ και του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας, δεν έγιναν προσλήψεις νοσηλευτών, ενώ τα κενά καλύπτονται με συμβάσεις εργασίας ελαστικού ωραρίου και ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Μέχρι σήμερα, έχει εξαγγελθεί και αναμένεται η παράταση της θητείας  120 και πλέον υπαλλήλων. Εξαιτίας αυτής ακριβώς της έλλειψης προσωπικού, η Διοίκηση οφείλει  πολλές ημέρες ανάπαυσης (ρεπό), με αποτέλεσμα την περαιτέρω εξουθένωση των εργαζομένων, ενώ μέρος του προσωπικού εργάζεται σε άλλα καθήκοντα, αποδυναμώνοντας περισσότερο τα υποστελεχωμένα τμήματα.

Τέλος, ενώ είναι το μοναδικό νοσοκομείο που πραγματοποιεί οδοντιατρικά χειρουργεία σε παιδιά με προβλήματα αυτισμού, στη λίστα υπάρχουν ήδη 90 παιδιά, πραγματοποιούνται ένα έως το πολύ  τρία χειρουργεία  το μήνα, οπότε, στην καλύτερη περίπτωση απαιτούνται 30 μήνες αναμονής.

Από όλα τα ανωτέρω στοιχεία, προκύπτει ανεπιφύλακτα ότι το Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση υπολειτουργίας, κυρίως εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού.

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος, η υγεία αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και το Κράτος οφείλει να μεριμνά για την υγεία των πολιτών με ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.

Επειδή η δυσλειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς- Άγιος Δημήτριος», λόγω της έλλειψης προσωπικού, το καθιστά ανεπαρκές ως προς το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην υγεία.

Επειδή λείπει το 1/3 των οργανικών θέσεων από τη νοσηλευτική, ιατρική και διοικητική υπηρεσία.

Επειδή η λειτουργική ανεπάρκεια του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς- Άγιος Δημήτριος» έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την στροφή των πολιτών σε ιδιωτικές δομές υγείας.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός τι προτίθεται να πράξει, ως προς:

1) Την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς- Άγιος Δημήτριος»

2) Την κάλυψη του 1/3 των οργανικών θέσεων εργασίας του

3) Την περαιτέρω αναβάθμισή του, ώστε να εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί έως σήμερα, δηλαδή την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές


Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Γιαννούλης Χρήστος
Ηλιόπουλος Όθων
Κασιμάτη Νίνα
Κοντοτόλη Μαρίνα
Λινού Αθηνά
Μάλαμα Κυριακή
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Πέτρος
Πολάκης Παύλος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Χρηστίδου Ραλλία

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]
Η MSD ανταγωνίζεται την Pfizer στην αγορά εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο μετά την έγκριση του FDA
Πολλαπλούν μυέλωμα: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια