Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Karl Lauterbach (SPD), το γερμανικό σύστημα ασφάλισης μακροχρόνιας φροντίδας αντιμετωπίζει μια εκπληκτική αύξηση του αριθμού των νέων ατόμων που χρειάζονται φροντίδα. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε εκρηκτικό βαθμό, όπως δήλωσε στις εφημερίδες του Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Υπάρχει ένα "οξύ πρόβλημα", η αιτία του οποίου δεν είναι ακόμη σαφής. Στο πλαίσιο των δημογραφικών εξελίξεων, για το 2023 αναμενόταν αύξηση κατά περίπου 50.000 άτομα στην ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας, δήλωσε ο Lauterbach. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η αύξηση ανέρχεται σε περισσότερα από 360.000 άτομα.

"Μια τόσο απότομη αύξηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις. Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό", πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα φαινόμενα "catch-up" στην κατηγοριοποίηση των ατόμων που έχουν προσβληθεί από την πανδημία του κορωνοϊού αποτελούν μια "υπόθεση" για την εξήγηση της εκπληκτικής αύξησης, η οποία εξετάζεται τώρα.

Ωστόσο, ο Lauterbach τόνισε ότι αυτό δεν αρκεί για να εξηγήσει το μέγεθος της αύξησης. Θεωρεί ότι υπάρχει ένα "φαινόμενο σάντουιτς", επειδή η γενιά των λεγόμενων baby boomers και οι γονείς τους χρειάζονται ταυτόχρονα φροντίδα.

"Έτσι, για πρώτη φορά, υπάρχουν δύο γενιές που εξαρτώνται ταυτόχρονα από τη φροντίδα", δήλωσε ο υπουργός υγείας. Πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στην πρόοδο της ιατρικής. Υπάρχουν ορισμένες ασθένειες ή τραυματισμοί με τις οποίες οι άνθρωποι δεν θα επιβίωναν για πολύ στο παρελθόν. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται και ο αριθμός των νεότερων ανθρώπων που χρειάζονται φροντίδα.

Αυτό "σίγουρα δεν θα είναι εύκολο" για το σύστημα ασφάλισης μακροχρόνιας φροντίδας, πρόσθεσε ο υπουργός, αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες. Ήταν σαφές "ότι χρειαζόμαστε μια πιο σταθερή μορφή χρηματοδότησης της περίθαλψης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα". Κατά τη γνώμη του, ωστόσο, μια ολοκληρωμένη οικονομική μεταρρύθμιση δεν θα ήταν "μάλλον" δυνατή κατά την τρέχουσα νομοθετική περίοδο.

"Οι απόψεις απέχουν πάρα πολύ για κάτι τέτοιο. Επιπλέον, ο χρόνος που απομένει δεν θα ήταν αρκετός για κάτι τέτοιο", δήλωσε. Οι εκλογές στο γερμανικό κοινοβούλιο θα διεξαχθούν το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας το τέλος της νομοθετικής περιόδου.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας (BMG), στις 31 Δεκεμβρίου 2023 υπήρχαν 5,2 εκατομμύρια άτομα που είχαν ανάγκη μακροχρόνιας φροντίδας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μακροχρόνιας φροντίδας (και περίπου 312.000 για την ιδιωτική υποχρεωτική ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας).

"Αυτό οδήγησε σε ένα σύνολο περίπου 5,6 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν ανάγκη μακροχρόνιας φροντίδας το 2023", αναφέρει το υπουργείο.

Στη Γερμανία, η ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας έχει ως στόχο την προστασία των ατόμων σε περίπτωση ανάγκης μακροχρόνιας φροντίδας. Αποτελεί μέρος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Επομένως, οποιοσδήποτε διαθέτει υποχρεωτική ασφάλιση υγείας καλύπτεται αυτόματα από την ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας. Οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες καταβάλλουν εισφορά γι' αυτό.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες προειδοποίησαν πρόσφατα για αύξηση των εισφορών λόγω ελλειμμάτων. Το γενικό ποσοστό εισφοράς για την ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης είναι επί του παρόντος 3,4% του ακαθάριστου εισοδήματος, το ήμισυ του οποίου καταβάλλεται από τον εργοδότη. Όσοι δεν έχουν παιδιά πληρώνουν επίσης πρόσθετη επιβάρυνση 0,6%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονάω στο συκώτι
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]