Αν νιώθετε ότι δεν έχετε αρκετή ενέργεια μέσα στην ημέρα σας, αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να λύσετε το πρόβλημα.

Ενυδατωθείτε

Όλες οι λειτουργίες του οργανισμού χρειάζονται νερό, για αυτό είναι απαραίτητο να πίνουμε καθημερινά επαρκείς ποσότητες. Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ή όταν ασκείστε. Πολλές φορές, η αφυδάτωση μπορεί να είναι η απάντηση στην ερώτηση του γιατί αισθάνεστε ότι σάς λείπει ενέργεια.

Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό αποδίδουν καλύτερα στις εργασίες και χάνουν λιγότερες μέρες δουλειάς από εκείνους που δεν τρώνε. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό είναι πιο πιθανό να είναι λιγότερο δραστήριοι ή ακόμα και ληθαργικοί.

Κινηθείτε

Το να κάθεστε σε ένα γραφείο για ώρες μπορεί να είναι κουραστικό. Σηκωθείτε και κινηθείτε. Ένα τέντωμα των ποδιών κάθε ώρα περίπου μπορεί να κάνει το αίμα σας να ρέει αρκετά ώστε να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας. Η τακτική άσκηση απελευθερώνει επίσης ενδορφίνες που μπορούν να σας κρατήσουν σε εγρήγορση.

Επιλέξτε τους σωστούς υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες παρέχουν τα απαραίτητα καύσιμα για το σώμα σας. Οι εξαιρετικά επεξεργασμένοι απλοί υδατάνθρακες - όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και τα γλυκά - φέρνουν μια απότομη άνοδο της ενέργειας, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτή η γρήγορη άνοδος, ωστόσο, ακολουθείται από μια εξίσου απότομη πτώση που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ακόμα πιο κουρασμένοι από πριν. Οι πιο σύνθετοι υδατάνθρακες, από την άλλη πλευρά, αφομοιώνονται πιο αργά στην κυκλοφορία του αίματός σας. Αυτό δίνει στο σώμα σας μια σταθερή πηγή ενέργειας για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, βοηθώντας σας να συνεχίσετε την ημέρα σας με λιγότερη κούραση. Μερικά παραδείγματα σύνθετων υδατανθράκων είναι  τα εξής:

Βρώμη

Καστανό ρύζι

Όσπρια

Μπρόκολο

Σπαράγγια

Σπανάκι

Λάχανο

Τρώτε περισσότερη άλιπη πρωτεΐνη

Οι άλιπες πρωτεΐνες, επίσης σάς προσφέρουν ενέργεια σε βάθος χρόνου. Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, κάτι που βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Πηγές ποιοτικής πρωτεΐνης είναι οι εξής:

Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, φιστίκια και καρύδια

Γιαούρτι

Όσπρια

Χούμους

Αυγά

Άπαχα κρέατα, όπως πουλερικά και ψάρια

Πρωτεΐνη σε σκόνη (ιδίως πρωτεΐνη ορού γάλακτος).

Κοιμηθείτε καλά

Οι ενήλικες χρειάζονται συνήθως τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου τη νύχτα για να είναι όσο πιο λειτουργικοί γίνεται. Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί επίσης να είναι ενδυναμωτικός, αλλά μόνο αν είναι σύντομος – όχι πάνω από 20 λεπτά. Το να κοιμάστε για μεγαλύτερες περιόδους στη μέση της ημέρας μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο κουρασμένοι από πριν.  

Αλλά εάν αυτά τα επίπεδα πέσουν, περιμένετε τα επίπεδα ενέργειάς σας να βυθιστούν. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κόπωση.

Χαλαρώστε

Το καθημερινό στρες μαζεύεται και μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειάς μας άμεσα (με το να μην έχουμε όρεξη για τίποτα) ή και έμμεσα (με το να χαλά, για παράδειγμα, τον ύπνο μας και να μην ξεκουραζόμαστε αρκετά). Προσπαθήστε να διαχειριστείτε το άγχος σας και αυτό θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε περισσότερη ενέργεια στην καθημερινή σας ζωή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών