Πρόσφατη έρευνα εντόπισε απλή, προσβάσιμη άσκηση, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής του πόνου στη μέση κατά το ήμισυ.

Η πάθηση μπορεί να υποτροπιάσει στο 70% των περιπτώσεων. Σε ασθενείς με πόνο στη μέση, συνιστάται συχνά για την πρόληψη της υποτροπής.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Lancet, εξέτασε την αποτελεσματικότητα μιας απλής άσκησης ως παρέμβαση στον πόνο στη μέση: Το περπάτημα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το τακτικό περπάτημα ωφέλησε σημαντικά ανθρώπους που είχαν τουλάχιστον ένα επεισόδιο πόνου στη μέση.

Οσοι περπατούσαν τακτικά δεν είχαν πόνο, σχεδόν για διπλάσιο διάστημα έναντι όσων δεν ενσωμάτωναν στη ρουτίνα τους το περπάτημα.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε δοκιμή με 701 ενηλίκους που είχαν αναρρώσει πρόσφατα από ένα επεισόδιο με πόνο στη μέση.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες, είτε με εξατομικευμένο πρόγραμμα περπατήματος και 6 συνεδρίες εκπαίδευσης από φυσικοθεραπευτή για 6 μήνες είτε σε ομάδα ελέγχου.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 1-3 χρόνια.

Η ομάδα παρέμβασης είχε λιγότερα συμβάντα πόνου που περιόριζε τις δραστηριότητες, έναντι της ομάδας ελέγχου και μακρύτερη μέση περίοδο πριν την υποτροπή, με 208 ημέρες έναντι 112.

Η έρευνα δεν εξέτασε τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο το περπάτημα βοηθά στην πρόληψη του πόνου στη μέση. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι τα οφέλη πιθανόν προέρχονται από συνδυασμό παραγόντων, όπως ενισχυμένη μυϊκή δύναμη, ανακούφιση του στρες και μεγαλύτερη πιθανότητα διατήρησης υγιούς βάρους.

Το περπάτημα επίσης έχει άλλα οφέλη, όπως στην καρδιαγγειακή υγεία, την οστική πυκνότητα, το υγιές βάρος και τη βελτιωμένη ψυχική υγεία.

Πηγές:
Lancet,.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών