Η έλλειψη ή απώλεια της αίσθησης της όσφρησης μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με αλλαγές στην αναπνοή που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη ή άλλα σωματικά προβλήματα ή θέματα ψυχικής υγείας υποδεικνύει νέα έρευνα.
Ανάλυση στοιχείων για την αναπνοή 52 εθελοντών σε 24ωρη περίοδο, έδειξε ότι άνθρωποί με φυσιολογική αίσθηση όσφρησης είχαν λίγες αυξήσεις εισπνοών σε κάθε αναπνοή που δεν φαίνονταν σε όσους δεν είχαν την αίσθηση, αναφέρει η έρευνα. στο Nature Communications.
Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να γεννηθούν χωρίς αίσθηση όσφρησης-ανοσμία ή να την αποκτήσουν, όπως ορισμένοι που είχαν λοίμωξη Covid.
Στην έρευνα συμμετείχαν εθελοντές που γεννήθηκαν με ανοσμία.
Ο Lior Gorodisky, του Weizmann Institute of Science στο Ισραήλ, δήλωσε ότι το κύριο μήνυμα της έρευνας είναι η καλύτερη κατανόηση σχετικά με ορισμένα θέματα ψυχικής υγείας που έχουν ορισμένοι ασθενείς με Covid που έχουν χάσει την όσφρησή τους.
Οι διαφορές στην αναπνοή όσων μπορούν να μυρίσουν και όσων όχι είναι αρκετά σημαντικές. Τώρα μπορούν οι επιστήμονες να εντοπίσουν τη δια βίου ανοσμία με βάση το αναπνευστικό μοτίβο σημείωσαν οι ερευνητές.
Οι μικρές εισπνοές κατά τη διάρκεια μιας αναπνοής είναι κατι που οι περισσότεροι κάνουν ασυνείδητα καθημερινά Αυτές ενημερώνουν τον εγκέφαλο για καλές και κακές οσμές.
Οταν κάποιος πάει στον φούρνο και ο εγκέφαλός του μυρίσει την ωραία οσμή ενός γλυκού αμέσως παίρνει μια βαθιά εισπνοή.
Οι ερευνητές χορήγησαν σε 52 εθελοντές συσκευές όσφρησης για την παρακολούθηση της αναπνοής τους.
Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν την ανοσμία με ευρεία ποικιλικία αρνητικών αποτελεσμάτων- από μουδιασμένα συναισθήματα και κατάθλιψη έως πιο βραχεία διάρκεια ζωής.
Aν και οι εθελοντές με ανοσμία την είχαν σε όλη τους τη ζωή, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα ισχύουν και σε άλλους που εμφάνισαν την πάθηση.
Η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη όσον αφορά τις αναμνήσεις γεγονότων που συνδέονται με ορισμένες οσμές με αποτέλεσμα να λείπει η χαρά από τις καθημερνές δραστηριότητες όπως το φαγητό και η κοινωνικοποίηση με οικογένεια και φίλους.
Πηγές:
Nature Communications
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε