Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η κυκλοφορία της γρίπης στον ελληνικό πληθυσμό. Την ίδια ώρα, σημειώνεται σταθερή αύξηση στις ιώσεις, με τον παιδικό πληθυσμό να έχει υψηλότερα ποσοστά νοσηλειών λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Την εβδομάδα από 21 έως 27 Οκτωβρίου έγιναν στα νοσοκομεία 7.641 εισαγωγές για οποιαδήποτε αιτία:
- Το 4% των εισαγωγών στα νοσοκομεία ενηλίκων αφορούσαν σοβαρή οξεία αναπνευστική λοίμωξη, με το ποσοστό να είναι υψηλότερο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
- Στα παιδιά, το 5% των εισαγωγών αφορούσε οξεία αναπνευστική λοίμωξη, με το ποσοστό να βρίσκεται πιο χαμηλά από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2023.
Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες. Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού συγκέντρωσαν στοιχεία από 14 δημόσια νοσοκομεία και 7 ιδιωτικές κλινικές:
Τα νοσοκομεία είναι τα: "Αγία Σοφία", "Αγλαΐα Κυριακού", "Γ. Γεννηματάς" Αθήνας, "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης, "Σωτηρία", Πανεπιστημιακά Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας, Πάτρας, ΑΧΕΠΑ, "Ερυθρός", "Λαϊκό" και "Αττικόν".
Οι ιδιωτικές κλινικές είναι οι: Ιασώ Αθηνών, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Λευκός Σταυρός Αθηνών, Metropolitan General, Ερρίκος Ντυνάν), Ιασώ Θεσσαλίας και Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΕΟΔΥ, η θετικότητα της γρίπης είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ανιχνεύονται μόνο σποραδικά θετικά δείγματα. Από τις αρχές Οκτωβρίου, έχει καταγραφεί μόλις ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, το οποίο αφορά έναν 64χρονο με υπότυπο γρίπης Α (Η3).
Το ίδιο διάστημα, δεν έχουν εντοπιστεί στην κοινότητα και στα νοσοκομεία θετικά δείγματα αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).
Ιώσεις
Σε αντίθεση με τη γρίπη και τον RSV, αυξητική είναι - από τις αρχές Σεπτεμβρίου - η διασπορά των εποχικών ιώσεων, οι οποίες έχουν φτάσει σε επίπεδα του περασμέξου Μαρτίου, όπως προκύπτει από τις εργαστηριακές αναλύσεις στις 7 ιδιωτικές κλινικές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, την περασμένη εβδομάδα εξετάστηκαν συνολικά 126 δείγματα για αδενοϊό και ρινοϊό - εντεροϊό. Τα 11 (9%) ήταν θετικά για αδενοϊό και 34 (27%) για ρινοϊό - εντεροϊό, αντίστοιχα (γράφημα).
Ο ρινοϊός "ευθύνεται" για τις περισσότερες περιπτώσεις ιώσεων και αποτελεί την πιο κοινή αιτία του κοινού κρυολογήματος. Μεταδίδεται μέσω επαφής από άτομο σε άτομο και εξαπλώνεται μέσω της επαφής με τα αερολύματα που παράγονται από τον βήχα, το φτάρνισμα ή μέσω της επαφής με τις μολυσμένες επιφάνειες.
Τα πιο κοινά συμπτώματα του κρυολογήματος είναι ο βήχας, το συνάχι, η ρινική συμφόρηση, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλος και απώλεια όρεξης.
Οι λοιμώξεις από εντεροϊό έχουν ήπια συμπτώματα, παρόμοια με εκείνα του απλού κρυολογήματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, με τα παιδιά που έχουν άσθμα ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό να είναι πιο ευάλωτα.
Μεταδίδονται από τα μάτια, τη μύτη, τα στοματικά υγρά (σάλιο) και τα περιττώματα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε