Ο πόνος στην αρχική του μορφή είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός του οργανισμού. Είναι ο τρόπος του να μας ειδοποιήσει για μια εισβολή -που μπορεί να είναι ένα μικρόβιο ή ένα τραύμα- απέναντι στην οποία πρέπει να θωρακιστεί και να αμυνθεί. Από ένα σημείο και μετά, όμως, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και παραμείνει, ο πόνος παύει να είναι σύμπτωμα, αλλά γίνεται ο ίδιος νόσος.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα των αναισθησιολόγων, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας βελτίωσης των μεθόδων αναισθησίας και αντιμετώπισης όλων των μορφών πόνου, γιορτάζει για δεύτερη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας πόνου και συμμετέχει σε παράλληλες επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, σε 150 πόλεις στις 5 ηπείρους. Πέντε από αυτές γίνονται σε ισάριθμες ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Ρέθυμνο).

Η κ. Ελένη Κοράκη, (φωτογραφία), αν. συντονίστρια διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, εκ των διοργανωτριών της εκδήλωσης της Θεσσαλονίκης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, μιλάει στο iatronet.gr για τη θεματολογία της φετινής διοργάνωσης, την γενετική προδιάθεση για μεγαλύτερη αίσθηση του πόνου, την "πράσινη"» αναισθησία και την συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης, τόσο στην εξέλιξη των αναισθητικών τεχνικών όσο και της αντιμετώπισης του πόνου. Η έλλειψη γιατρών της ειδικότητας του αναισθησιολόγου, στην Ελλάδα και διεθνώς, δεν επιτρέπει στα κατά τόπους Ιατρεία Πόνου να στελεχωθούν κατάλληλα ώστε επιτελέσουν τον ρόλο τους στο έπακρο.

ΑΙ και περιοχική αναισθησία

Η Τεχνητή Νοημοσύνη συμβάλλει θετικά σε δύο παράλληλα πεδία: "Στην περιοχική αναισθησία υπάρχουν λογισμικά τα οποία μας κατευθύνουν προς τις σωστές δομές, έτσι ώστε να τοποθετούμε το τοπικό μας αναισθητικό με ακρίβεια γύρω από αυτές. Έτσι, να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία του περιφερικού νευρικού αποκλεισμού, αυτός να αρχίσει αυτός νωρίτερα, και κατά συνέπεια να αρχίσει νωρίτερα και το χειρουργείο", αναφέρει η κ. Κοράκη και προσθέτει: "Όσον αφορά τον πόνο, η Τεχνητή Νοημοσύνη περιλαμβάνει εφαρμογές και πλατφόρμες με τις οποίες μπορεί ο ασθενής με χρόνιο πόνο να επικοινωνεί άμεσα με τον γιατρό του, αλλά και να έχει ο ίδιος άμεσα διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή αναλυτικές και αξιόπιστες πληροφορίες για τον πόνο και την αντιμετώπισή του".

"Πράσινη" αναισθησία, υπέρηχοι και βιοδείκτες

Στις φετινές επιστημονικές εκδηλώσεις θα συζητηθούν εκτενώς, μεταξύ άλλων, η χρήση των υπερήχων στον πόνο και στα επείγοντα περιστατικά, καθώς επίσης και η περιοχική αναισθησία του κάτω άκρου. "Για το πάνω άκρο πολλές φορές εφαρμόζουμε τεχνικές περιοχικής αναισθησίας ως μοναδική αναισθητική τεχνική. Στο κάτω άκρο όπου  συνήθως χρησιμοποιούσαμε μεθόδους κεντρικών αποκλεισμών, θα δούμε τις τεχνικές που αφορούν ορισμένες επεμβάσεις μόνο με περιοχική αναισθησία", εξηγεί η αναισθησιολόγος.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της περιοχικής αναισθησίας που δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς είναι το θετικό αποτύπωμα άνθρακα. "Είναι μια ‘πράσινη’ αναισθησία που πλεονεκτεί σε ό,τι αφορά το περιβάλλον. Τα αναισθητικά φάρμακα στη γενική αναισθησία είναι σε μεγάλο βαθμό πτητικά εισπνεόμενα και εκπέμπονται στο περιβάλλον. Η περιοχική αναισθησία αφορά μόνο μια βελόνα, ο ασθενής είναι ξύπνιος και δεν χρειάζεται φάρμακα που εκπνέονται στην ατμόσφαιρα", σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τις νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του πόνου, στο επίκεντρο βρίσκεται η χρήση βιοδεικτών που δείχνουν πόσο επιρρεπής είναι κάποιος γενετικά. "Συγκεκριμένοι βιοδείκτες του σώματος, που συνδέονται με γενετικούς παράγοντες, μπορούν να μας δείξουν γιατί κάποιοι ασθενείς πονάνε περισσότερο από άλλους. Μελετώντας αυτούς τους δείκτες οδηγούμαστε και σε βέλτιστους τρόπους αντιμετώπισης", αναφέρει η κ. Κοράκη.

Ιατρεία Πόνου

Το Ιατρείο Πόνου του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, το οποίο τον περασμένο Νοέμβριο συμπλήρωσε δύο έτη από την ίδρυσή του, είδε το 2024 συνολικά 672 ασθενείς, έναντι 505 το 2023, και πραγματοποίησε 169 επεμβατικές τεχνικές, έναντι 137 τον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με την αν. συντονίστρια διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου, οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς ενώ με το πέρασμα του χρόνου περισσότεροι ασθενείς πληροφορούνται για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που προσφέρει.

"Δυστυχώς, δεν μπορούμε να προσφέρουμε τόσο πολλές υπηρεσίες όσες χρειάζεται ο κόσμος", επισημαίνει η κ. Κοράκη, προσθέτοντας πως "λόγω υποστελέχωσης τα Ιατρεία Πόνου σε όλη την Ελλάδα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν πλήρως στο έργο που καλούνται να επιτελέσουν".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση κατά 54% στα περιστατικά φυματίωσης στην Ελλάδα
Eμβολιασμός ενηλίκων
Ε. Περάκης στο iatronet.gr: Συνταγογράφηση για τον ασθενή, όχι για το υπουργείο και τη γραφειοκρατία