Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι δεν είναι αρκετό απλώς ο γονέας να περιορίζει τον χρόνο που περνά ένα παιδί στις οθόνες, αλλά ότι ο τρόπος που οι γονείς χρησιμοποιούν την τεχνολογία όταν βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους μπορεί να επηρεάσει τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών, τη συναισθηματική τους ευεξία, ακόμα και το πόσο χρόνο περνούν τα αυτά στις οθόνες.
Πολλοί γονείς κοιτούν το κινητό τους κατά τη διάρκεια του γεύματος ή του παιχνιδιού.
Καθώς τα μικρά παιδιά βασίζονται στην προσοχή των γονέων και στην απόκρισή τους για να αισθάνονται ασφάλεια, να εξερευνούν τον κόσμο και να αναπτύσσονται συναισθηματικά, όταν αυτή η σύνδεση διακόπτεται μπορεί να επηρεάσει την υγιή τους ανάπτυξη, υποδεικνύει η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.
Η μελέτη αξιολόγησε 6.000 έρευνες για τον τρόπο που οι γονείς χρησιμοποιούν την τεχνολογία γύρω από τα μικρά παιδιά τους και οι ερευνητές εστίασαν περαιτέρω περιορίζοντας τις έρευνες ακόμα περισσότερο ώστε να περιλαμβάνονται μόνο αυτές σε υγιή παιδιά, από τη γέννηση έως την ηλικία των 5 ετών.
Αυτές οι έρευνες εξέτασαν πώς η χρήση των τηλεφώνων από έναν γονέα μπροστά στο παιδί του θα μπορούσε να συνδέεται με παράγοντες όπως η ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού, η συναισθηματική υγεία του, οι ικανότητες κίνησης, ο χρόνος στην οθόνη, ο ύπνος και η άσκηση.
Tα αποτελέσματα έδειξαν οτι όταν οι γονείς χρησιμοποιούν την τεχνολογία όταν βρίσκονται κοντά τα μικρά παιδιά τους, η συνήθεια συνδέεται με χαμηλότερη νοητική ανάπτυξη, υψηλότερες εξωτερικευμένες και εξωτερικευμένες συμπεριφορές και ασθενέστερη προσκόλληση. Τα παιδιά επίσης περνούν περισσότερο χρόνο στις οθόνες. Η επίπτωση ήταν σταθερή, ανεξάρτητα από τον τύπο της τεχνολογίας που χρησιμοποιούσαν.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι συσκευές, αν και χρήσιμες θα πρέπει να ελέγχονται ως προς τον χρόνο και τον τρόπο που χρησιμοποιούνται γύρω από τα παιδιά.
Πηγές:
JAMA Network Open.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς συνδέεται η ενσυναίσθηση με το ανοσοποιητικό των παιδιών
Επ' αυτοφώρω σύλληψη καρδιοχειρουργού στη Λάρισα για φακελάκι
Η κατάλληλη διατροφή για όσο θηλάζετε