Μήπως δυσκολεύεστε πια να σηκωθείτε από την καρέκλα, να ανεβείτε σκάλες ή να ανοίξετε ένα βάζο όπως παλαιότερα; Η απώλεια μυϊκής δύναμης μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους και να εκδηλώνεται είτε ξαφνικά είτε σταδιακά, τόσο διακριτικά που δύσκολα γίνεται άμεσα αντιληπτή. Αν η μυϊκή αδυναμία σάς δυσκολεύει σε καθημερινές δραστηριότητες που πριν κάνατε με ευκολία, απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Θα αξιολογήσει τη μυϊκή σας δύναμη, πιθανώς με εξετάσεις, ώστε να διαπιστώσει αν πρόκειται για μυϊκό πρόβλημα ή για κάτι σχετικό με την ισορροπία, την αντοχή ή τον πόνο.
Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο συνηθισμένες αιτίες που η μυϊκή σας δύναμη έχει μειωθεί.
Γήρανση
Είναι φυσιολογικό να χάνετε μέρος της μυϊκής σας μάζας όσο μεγαλώνετε, ένα φαινόμενο γνωστό ως σαρκοπενία. Συνήθως γίνεται εμφανές μετά τα 60 ή τα 70, και συχνά σχετίζεται με μειωμένη δραστηριότητα ή άλλες παθήσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει για σαρκοπενία αξιολογώντας την ταχύτητα με την οποία περπατάτε.
Ελέγξτε τα φάρμακά σας
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη μυϊκή δύναμη, όπως τα κορτικοστεροειδή και οι στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη. Αν νιώθετε ανεξήγητη αδυναμία, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας αν κάποιο από τα φάρμακά σας μπορεί να ευθύνεται.
Κρυολόγημα ή γρίπη
Ένα βαρύ κρυολόγημα, γρίπη ή άλλη λοίμωξη μπορεί να σας αφήσει εξαντλημένους και αδύναμους. Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες, αλλά υποχωρούν με την ανάρρωση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, κάποιοι ιοί μπορεί να επηρεάσουν απευθείας τον μυϊκό ιστό, προκαλώντας αδυναμία, συνήθως όχι σε άτομα με καλή γενική υγεία.
COVID-19
Ο COVID-19 εμφανίζει συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης (π.χ. βήχας, πυρετός, κόπωση), αλλά μπορεί να επηρεάσει και άλλα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μυών. Αν μια σοβαρή λοίμωξη σάς καθηλώσει στο κρεβάτι για μέρες ή εβδομάδες, είναι φυσικό οι μύες να αποδυναμωθούν. Η φυσικοθεραπεία ή ελαφριές ασκήσεις στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκτηση της δύναμής σας.
Μυϊκός τραυματισμός
Σηκώσατε κάτι πολύ βαρύ ή κάνατε πολλές επαναλαμβανόμενες κινήσεις στη δουλειά σας; Αν δεν είναι σοβαρός τραυματισμός, ακολουθήστε την προσέγγιση R.I.C.E. (Rest, Ice, Compression, Elevation – Ξεκούραση, Πάγος, Συμπίεση, Ανύψωση). Αν ο πόνος επιμένει ή χειροτερεύει, επισκεφθείτε γιατρό. Η τακτική άσκηση και οι διατάσεις βοηθούν στην πρόληψη μελλοντικών τραυματισμών.
Πολλαπλή σκλήρυνση
Η μυϊκή αδυναμία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα σοβαρών νευρολογικών παθήσεων, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση. Στην πάθηση αυτή, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο προστατευτικό περίβλημα των νεύρων, διακόπτοντας τη σωστή επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και σώματος. Συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα ή αδυναμία σε χέρια και πόδια και ποικίλλουν σημαντικά από άτομο σε άτομο.
Εγκυμοσύνη
Η μυϊκή αδυναμία δεν είναι σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, αν πάσχετε από κάποιο νευρομυϊκό νόσημα, η εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας. Αν έχετε ανεξήγητη αδυναμία κατά την εγκυμοσύνη, συμβουλευτείτε άμεσα γιατρό — μπορεί, αν και σπάνια, να είναι ένδειξη σοβαρής πάθησης, όπως το σύνδρομο Guillain-Barré.
Άλλες παθήσεις
Πολλές άλλες παθήσεις μπορεί να συνοδεύονται από μυϊκή αδυναμία, όπως:
- Διαταραχές ύπνου
- Προβλήματα θυρεοειδούς
- Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
- Μυοπάθειες (π.χ. δερματομυοσίτιδα, πολυμυοσίτιδα)
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Διαβήτης.
Είτε η μυϊκή αδυναμία οφείλεται σε αδράνεια, είτε στην ηλικία, είτε σε κάποια πάθηση, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση της δύναμής σας. Ζητήστε καθοδήγηση από γιατρό ή φυσιοθεραπευτή για ένα ασφαλές πρόγραμμα άσκησης. Καθώς μεγαλώνετε, η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας είναι βασική για την πρόληψη ή την επιβράδυνση της απώλειας μυϊκής μάζας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ακύρωση συνάντησης μέχρι νεωτέρας
Oι 50 γίγαντες του φαρμάκου
Πνιγμοί στη θάλασσα: 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, στην Ελλάδα