Η μελέτη για τη στεφανιαία νόσο στις γυναίκες αποτελεί μέρος μιας διεθνώς συντονισμένης ερευνητικής πρωτοβουλίας "Global Cardiovascular Research Funders Forum (GCRFF)", στο πλαίσιο της οποίας διάφορες χώρες δεσμεύονται να υποστηρίξουν συντονισμένα τα εθνικά τμήματα της μελέτης.
Το Γερμανικό Κέντρο Καρδιαγγειακής Έρευνας (DZHK) αναλαμβάνει το κομμάτι που αναλογεί στην Γερμανία
Με την πρωτοβουλία αυτή, το GCRFF καθιστά δυνατή τη διεξαγωγή πολυεθνικών μελετών που μπορούν να αξιολογηθούν ανεξάρτητα από τη βιομηχανία, με πλήρη ή κατά κύριο λόγο δημόσια χρηματοδότηση – ένα μοντέλο που ενισχύει εξίσου την επιστημονική ανεξαρτησία και τη διεθνή συνεργασία.
Η επιστημονική διεύθυνση του γερμανικού σκέλους της μελέτης ανήκει λοιπόν στο DZHK στο Γκέτινγκεν. Στόχος είναι να διευκρινιστεί το μέχρι σήμερα ανεπαρκώς διερευνημένο ερώτημα ποια τεχνική bypass παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας μακροπρόθεσμα στις γυναίκες.
Η μελέτη εξετάζει τη χρήση πολλαπλών αρτηριακών παρακάμψεων, μιας λεγόμενης πολλαπλής αρτηριακής παράκαμψης, σε σύγκριση με τη συνήθη θεραπεία με μία μόνο αρτηριακή παράκαμψη σε γυναίκες με στεφανιαία νόσο.
Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν η επιλογή της τεχνικής bypass παρέχει καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο ή επαναληπτικές επεμβάσεις.
Παρόλο που το Bypass είναι καθιερωμένο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία σχετικά με τη μέθοδο που προσφέρει τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα ειδικά για τις γυναίκες, λέει ο καθηγητής Dr. Ingo Kutschka, συνδιευθυντής της μελέτης στο UMG.
Έλλειψη έρευνας με βάση το φύλο
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι γυναίκες με στεφανιαία νόσο έχουν χειρότερη πρόγνωση μετά από bypass σε σύγκριση με τους άνδρες, μεταξύ άλλων επειδή τα αγγεία τους είναι μικρότερα και τα συμπτώματα συχνά λιγότερο σαφή.
Επιπλέον, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται από καιρό στις κλινικές μελέτες ή οι διαφορές μεταξύ των φύλων δεν αναλύονται καθόλου. Η νέα μελέτη περιλαμβάνει αποκλειστικά γυναίκες ασθενείς και καλύπτει έτσι ένα μακροχρόνιο κενό στην έρευνα.
Πηγές:
Γερμανικό Κέντρο Καρδιαγγειακής Έρευνας (DZHK)
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΕΣ: Εθελοντές Σαμαρείτες - Διασώστες διέσωσαν αγνοούμενο ηλικιωμένο στο Σταυρό Θεσσαλονίκης
H υπογονιμότητα συνδέεται με καρδιακά προβλήματα στις γυναίκες
Με απευθείας ανάθεση πάνω από τις μισές συμβάσεις σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων