Σύμφωνα με την έκθεση, το 43% των γερμανικών νοσοκομείων κατέγραψε ετήσια οικονομική ζημιά το 2023.

Το 2020, το ποσοστό αυτό αντιστοιχούσε στο 22%. Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι ο αριθμός των νοσοκομείων με ετήσια ζημιά αυξήθηκε στο 56% το περασμένο έτος.

Η έκθεση αξιολόγησης νοσοκομείων εκπονείται μία φορά το χρόνο από το RWI – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung και το Institute for Healthcare Business GmbH σε συνεργασία με την τράπεζα Bank im Bistum Essen.

Η βάση δεδομένων για την τρέχουσα έκθεση είναι ένα δείγμα 446 ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από το 2022, 442 οικονομικών καταστάσεων από το 2023, καθώς και μια ειδική αξιολόγηση 124 ελεγμένων ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από το προηγούμενο έτος.

Η αξιολόγηση για το 2024 έδειξε ότι τα μισά από τα 124 ελεγμένα νοσοκομεία μπορούσαν να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες μόνο για δύο εβδομάδες ή και λιγότερο με τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους.

"Η εμπειρία δείχνει ότι απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες για την κάλυψη των αναγκών», αναφέρεται στην έκθεση. "Περίπου το 14% των νοσοκομείων παρουσίασε υψηλό κίνδυνο πτώχευσης".

Τα δημοτικά νοσοκομεία βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση

Οι συντάκτες της έκθεσης αξιολόγησης νοσοκομείων μετρούν τον κίνδυνο χρεοκοπίας των νοσοκομείων, κατατάσσοντάς τα σε κόκκινη, κίτρινη και πράσινη ζώνη.

Τα νοσοκομεία στην κόκκινη ζώνη έχουν αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας. Το 2023, το 16% των νοσοκομείων βρισκόταν στην κόκκινη ζώνη, το 21% στην κίτρινη και το 63% στην πράσινη.

Στην τρέχουσα έκθεση, οι συγγραφείς επισημαίνουν και πάλι "σταθερά χρονικά πρότυπα" στο γερμανικό νοσοκομειακό τοπίο μεταξύ των ετών 2007 και 2023. "Η αξιολόγηση εξακολουθεί να είναι σημαντικά καλύτερη στην Ανατολική Γερμανία και χειρότερη στη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη", είναι ένα από αυτά τα πρότυπα.

"Τα νοσοκομεία που ανήκουν σε μη κερδοσκοπικούς και ιδιωτικούς φορείς έχουν σαφώς καλύτερη βαθμολογία και κερδοφορία από τα δημόσια νοσοκομεία". Εξαίρεση αποτελούν τα δημόσια νοσοκομεία σε φτωχότερες περιοχές, τα οποία έχουν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από αυτά σε πλουσιότερες περιοχές.

Τα μεσαίου μεγέθους νοσοκομεία επιτυγχάνουν τα καλύτερα αποτελέσματα

"Η κερδοφορία επιδεινώθηκε το 2023 στα νοσοκομεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δημοσίου δικαίου, ενώ βελτιώθηκε στα ιδιωτικά", συνεχίζει η έκθεση.

"Τα μεγαλύτερα νοσοκομεία έχουν καλύτερη βαθμολογία και κερδοφορία (με εξαίρεση τα εξειδικευμένα νοσοκομεία). Ωστόσο, αυτό το πλεονέκτημα μεγέθους αντιστρέφεται από ένα ορισμένο μέγεθος και μετά. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνουν νοσοκομεία με αριθμό κλινών μεταξύ 500 και 900."

Τα νοσοκομεία που ανήκουν σε αλυσίδες κλινικών παρουσίασαν σημαντικά καλύτερη αξιολόγηση και καλύτερη κερδοφορία, ενώ οι μονάδες με μέσο και υψηλό βαθμό εξειδίκευσης παρουσίασαν επίσης σημαντικά υψηλότερη αξιολόγηση.

Η βοήθεια προς τα νοσοκομεία αποδυναμώνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Οι συντάκτες της έκθεσης αναμένουν ότι, πριν τεθεί σε ισχύ η προληπτική χρηματοδότηση, θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλειών. Στο μέλλον, τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτούνται εν μέρει μέσω ενός προληπτικού κατ' αποκοπή ποσού, το οποίο, σύμφωνα με την πρόθεση της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα εισαχθεί από το 2028.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά: Συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη
Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι είναι εξουθενωμένοι
Έξαρση και επιδημία του ιού Chikungunya στην Κούβα