Το δημοφιλές ζεστό ρόφημα του καφέ βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μελέτες δείχνουν πώς η καφεΐνη επηρεάζει τη διάθεσή μας και πώς φυσικές διεργασίες μπορούν να αλλάξουν τη γεύση του και να μειώσουν την κατανάλωσή του.
Ο καφές δεν είναι μόνο ένα από τα πιο καταναλωμένα ροφήματα στον κόσμο, αλλά και ένα ενδιαφέρον αντικείμενο έρευνας. Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ και το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ ανακάλυψε ότι η κατανάλωση καφέ επηρεάζει τη διάθεση, ειδικά το πρωί.
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά μια κούπα καφέ αισθάνονται συνήθως πολύ πιο ευτυχισμένοι και ενθουσιώδεις σε σύγκριση με τις ημέρες που δεν καταναλώνουν καφεΐνη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η θλίψη ή ο θυμός, μειώνονται ελαφρώς, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας.
Οι ερευνητές μελέτησαν 236 νεαρούς ενήλικες για διάστημα έως και τεσσάρων εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να καταγράφουν επτά φορές την ημέρα την κατανάλωση ποτών που περιέχουν καφεΐνη, καθώς και τη διάθεσή τους.
Αποδείχθηκε ότι το φαινόμενο της καλής διάθεσης εμφανιζόταν ανεξάρτητα από τις ατομικές συνήθειες κατανάλωσης, τα προβλήματα ύπνου ή την αυξημένη ανησυχία.
Οι ερευνητές αποδίδουν το φαινόμενο της βελτίωσης της διάθεσης στην επίδραση της καφεΐνης. Η καφεΐνη αναστέλλει τους υποδοχείς αδενοσίνης, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης σε σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά τα αποτελέσματα της μελέτης, αυτό συνδέεται με τη βελτίωση της διάθεσης και την αυξημένη εγρήγορση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους συγγραφείς, παραμένει ασαφές εάν πρόκειται για ήπια συμπτώματα στέρησης που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας και εξαφανίζονται με τον πρώτο καφέ το πρωί.
Φυσικοί αναπτύσσουν ιδέα για την εξοικονόμηση κόκκων
Ενώ η ιατρική και η ψυχολογία μελετούν την επίδραση της καφεΐνης στη διάθεση, οι φυσικοί του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας ασχολούνται με εντελώς διαφορετικές πτυχές του ροφήματος. Θέλουν να βελτιστοποιήσουν τη διαδικασία παρασκευής, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση καφέ σε σκόνη, χωρίς όμως να υποβαθμιστεί η ποιότητα. Το φόντο είναι ότι το κόστος των κόκκων Arabica έχει εκτοξευθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής και των πολλών δυσμενών ετών για τη συγκομιδή.
Με τη βοήθεια μοντέλων σωματιδίων, λέιζερ και καμερών υψηλής ταχύτητας, η ερευνητική ομάδα μελέτησε πώς κινούνται η ροή του νερού στους κόκκους καφέ. Τα πειράματα έδειξαν ότι όταν το νερό χύνεται από μεγάλο ύψος, δημιουργούνται οι λεγόμενες "μίνι χιονοστιβάδες", οι οποίες αναμιγνύουν καλύτερα τον αλεσμένο καφέ και βελτιώνουν έτσι την εκχύλιση. Καθοριστικό ρόλο παίζει η στρωτή, δηλαδή η ομοιόμορφη ροή, όπως αυτή που δημιουργείται για παράδειγμα από μια καφετιέρα με λαιμό κύκνου. Η ιδέα είναι να αυξηθεί συνολικά η επαφή μεταξύ του νερού και του αλεσμένου καφέ κατά την εκχύλιση.
Συμπεριφορά των υγρών
Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η γεύση δεν καθορίζεται μόνο από τον κόκκο, αλλά και από τις φυσικές συνθήκες κατά την εκχύλιση. Αν το σημείο έκχυσης είναι πολύ υψηλό, η ροή του νερού μπορεί να διαλυθεί σε σταγόνες και να εισέλθει αέρας, γεγονός που μειώνει την εκχύλιση. Αντίθετα, μια πιο πυκνή ροή ενισχύει την κίνηση στον καφέ και αυξάνει την ένταση.
Με λεπτότερη ροή νερού, η εκχύλιση παρέμεινε σταθερά υψηλή σε διάφορα ύψη ρίψης. Όσο πιο μακρά και ομοιόμορφη είναι η ανάμιξη του νερού με τον καφέ σε σκόνη, τόσο καλύτερο είναι το γευστικό αποτέλεσμα – με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης κόκκων.
Και οι δύο προσεγγίσεις δείχνουν πώς καθημερινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση καφέ, συνδέονται με βασικά επιστημονικά ερωτήματα. Πέρα από το πρωινό, το ζεστό ρόφημα παρέχει πληροφορίες, για παράδειγμα, σχετικά με τη συμπεριφορά των υγρών. Και τελικά, η επιστήμη μπορεί να ανακαλύψει σημαντικούς μηχανισμούς. Αυτό βελτιώνει τη διάθεση – ακόμα και χωρίς καφεΐνη.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου
Το πρώτο και μοναδικό βιο - ομοειδές φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπαίνει στις ΗΠΑ
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί