Οι συνδυασμένες επιδράσεις της άσκησης καθώς και η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να είναι σε θέση ώστε να προστατεύσουν τον οργανισμό από τον καρκίνο του δέρματος, αλλά και την πρόληψη της φλεγμονής που σχετίζονται με άλλες μορφές καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

‘Βρήκαμε ότι αυτή η συνδυασμένη θεραπεία μπορεί να μειώσει τον καρκίνου του δέρματος που προκάλεσε η ηλιακή ακτινοβολία, σε ένα μοντέλο ποντικού’, δήλωσε ο Δόκτωρ Γιάο-Lu Ping, αναπληρωτής καθηγητής έρευνας της βιοχημείας και διευθυντής του τμήματος πρόληψης του καρκίνου του δέρματος στο Rutgers Ernest Mario Σχολής Φαρμακευτικής στο Piscataway, NJ.

Παρουσίασε τα ευρήματα του στο συνέδριο AACR, που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο στις 31Μαρτίου - 4 Απριλίου, του 2012.

‘Πιστεύω ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε την θεραπεία αυτή και στον άνθρωπο και προσδοκούμε ότι θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα από αυτές τις συνδυασμένες θεραπείες, πρόσθεσε ο καθηγητής, Lu’.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιδράσεις της καφεΐνης και της άσκησης στα ποντίκια που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν μια δόση καφεΐνης και ασκούνταν με τρέξιμο σε διαμορφωμένο τροχό παρουσίασαν 62 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες για όγκο στο δέρμα.

Το μέγεθος των όγκων μειώθηκε επίσης κατά 85 τοις εκατό σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν κατανάλωναν καφεΐνη ή δεν έκαναν άσκηση.

Θετικά αποτελέσματα βρέθηκαν επίσης είτε με την κατανάλωση καφεΐνης είτε με την άσκηση από μόνη της, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση κατά 27 τοις εκατό των όγκων στα ποντίκια που κατανάλωναν μόνοι καφεΐνη, και κατά 61 τοις εκατό μείωση στο μέγεθος του όγκου.

Στα ποντίκια που έκαναν μόνο άσκηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο όγκος μειώθηκε κατά 35 τοις εκατό και το μέγεθος του μειώθηκε κατά 70 τοις εκατό.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι η άσκηση και η κατανάλωση καφεΐνης μείωσε το βάρος και τη φλεγμονή στα ποντίκια. Οι επιστήμονες ακολούθησαν στα ποντίκια μια υψηλή σε λιπαρά δίαιτα με ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και μέτρησαν το μέγεθος του parametrial λιπώδους ιστού μετά από δύο εβδομάδες άσκησης ή / και θεραπεία καφεΐνης.

Τα ποντίκια που είχαν εφαρμόσει άσκηση και χορήγηση καφεΐνης είχαν μείωση λιπώδους ιστού κατά 63 τοις εκατό. Τα ποντίκια που εφάρμοσαν μόνο χορήγηση καφεΐνης είχαν 30 τοις εκατό μείωση, και αυτά που εφάρμοσαν μόνο άσκηση είχαν 56 τοις εκατό μείωση.

Μειώθηκε επίσης η ανάπτυξη και το μέγεθος του καρκίνου. Ο Δόκτωρ Lu πιστεύει, ότι ο σύνδεσμος, είναι η φλεγμονή, η οποία μειώθηκε κατά 92 τοις εκατό στα ποντίκια που ασκούνταν και κατανάλωναν καφεΐνη.

Αυτή η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Πηγές:
Caffeine and Exercise May Be Protective Against Skin Cancer Caused by Sun Exposure, Study Suggests
The combined effects of exercise plus caffeine consumption may be able to ward off skin cancer and also prevent inflammation related to other obesity-linked cancers.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]