Ο κύριος λόγος για τον οποίο ξεκινούμε τη γυμναστική είναι ένας: να δούμε αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τα «θέλω» του καθενός, όμως οι τρόποι για να τα πετύχουμε είναι – κατά κύριο λόγο – συγκεκριμένη. Σωστή προπόνηση, καλή ξεκούραση, προσεγμένη διατροφή.

Τι γίνεται όμως όταν τα αποτελέσματα δεν… έρχονται; Τότε μάλλον κάτι, κάπου κάναμε λάθος. Παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στη γυμναστική.

Τα ίδια και τα ίδια

Το σώμα μας έχει την τάση να προσαρμόζεται, να «συνηθίζει» δηλαδή μια μορφή προπόνησης. Αν εσείς δεν του αλλάζετε τα ερεθίσματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τότε φτάνετε στο λεγόμενο «πλατό». Δηλαδή, το σώμα σας παύει να ανταποκρίνεται και μένει στάσιμο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ανά έναν μήνα θα πρέπει να αλλάζετε το πρόγραμμα που ακολουθείτε όσον αφορά την επιβάρυνση (κιλά), τα διαλείμματα μεταξύ των σετ και φυσικά το ασκησιολόγιο.

Socializing

Το γυμναστήριο δεν είναι για να κοινωνικοποιηθείτε, ούτε για να πιάσετε κουβεντούλα με τους γυμναστές, ούτε για να παρακολουθείτε τι παίζουν οι τηλεοράσεις. Στο γυμναστήριο πάτε με στόχο να ασκηθείτε και αυτό θα πρέπει να κάνετε. Η έλλειψη συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της προπόνησης όχι μόνο δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε τραυματισμούς αν δεν προσέξετε την τεχνική σας.

Με το πάσο σας

Τα διαλείμματα μεταξύ των σετ και των ασκήσεων δεν είναι... ελεύθερα. Ανάλογα με τον στόχο σας (δύναμη, μυϊκή υπερτροφία), θα πρέπει να κάνετε και τα ανάλογα διαλείμματα, η διάρκεια των οποίων κυμαίνεται από 30 δευτερόλεπτα μέχρι και 2 λεπτά. Σε αυτό θα σας βοηθήσει ένα χρονόμετρο ή η χρήση της αντίστροφης μέτρησης στο κινητό σας τηλέφωνο.

Πιστεύω εις ένα μηχάνημα

Υπάρχουν ορισμένα μηχανήματα τα οποία σε κάθε – μα κάθε – γυμναστήριο είναι πάντα «πηγμένα». Τα μηχανήματα αυτά είναι συνήθως τα πιο «εμπορικά» και για έναν ανεξήγητο λόγο μαζεύουν τους ασκούμενους όπως το μέλι τις αρκούδες. Τέτοια μηχανήματα είναι το μηχάνημα προσαγωγών/απαγωγών, το chest press, το leg extension και το pec dec. Αν και η αποτελεσματικότητα των μηχανημάτων αυτών είναι ικανοποιητική, το να μένετε «κολλημένοι» σε αυτά από ένα σημείο και μετά δεν σας προσφέρει κάτι παραπάνω στην προπόνησή σας.

Μέτρον άριστον

Τα αποτελέσματα δεν φτιάχνονται (μόνο) μέσα στον χώρο του γυμναστηρίου. Σχεδόν το ήμισυ των αποτελεσμάτων πραγματοποιείται στο σπίτι και μάλιστα στο… κρεβάτι. Ναι, για να δείτε αποτελέσματα στο σώμα σας είναι απολύτως απαραίτητο να ξεκουράζεστε επαρκώς με ποιοτικό ύπνο. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύετε να τραυματιστείτε και – αν είστε σε προχωρημένο επίπεδο – να υπερπροπονηθείτε. Διαβάστε εδώ τι είναι η υπερπροπόνηση και ποιους κίνδυνους κρύβει.

Απουσία στόχων

Ίσως ο βασικότερος παράγοντας για να δείτε αποτελέσματα στο σώμα σας. Η απουσία ξεκάθαρου στόχου στο γυμναστήριο και το «λίγο απ’ όλα και βλέπουμε» είναι χάσιμο χρόνου. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο στόχο της προπόνησής σας. Είναι η αντοχή; Η δύναμη; Η υπερτροφία; Η καλή γενική φυσική κατάσταση; Όλα μαζί; Αν δεν ξέρετε τι… θέλετε, τότε ο γυμναστής μπορεί να σας βοηθήσει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις