Έρχεται ίσως μια στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου που αγαπά τη γυμναστική, να κάνει μία παύση από την προπόνηση για λίγο καιρό. Για αυτό μπορεί να φταίει ο φόρτος εργασίας σας ή η καθημερινή πίεση.

Αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά εδώ πρέπει να μην αντισταθείτε στον πειρασμό να σταματήσετε: Υπάρχουν πολλά οφέλη από την άσκηση, αλλά –δυστυχώς- δεν είναι μόνιμα.

Τι θα συμβεί στο σώμα αν σταματήσετε την άσκηση;

Εντός 10 ημερών: Ο εγκέφαλός σας μπορεί να αρχίσει να αλλάζει

Εδώ και χρόνια, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η άσκηση είναι καλή και για τον εγκέφαλό σας - σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2013, μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της απώλειας μνήμης λόγω ηλικίας. Τώρα, μια νέα μελέτη στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience διαπίστωσε ότι ακόμη και μια μικρή διακοπή από την προπόνησή σας μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο.

Στη μελέτη, όταν μια ομάδα  δρομέων έκανε μια ανάπαυλα από την προπόνησή της για 10 μέρες, οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν μείωση της ροής αίματος στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και το συναίσθημα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι παρόλο που οι δρομείς δεν είχαν καμία γνωστική αλλαγή κατά τη διάρκεια της περιόδου, χρειάζονται περισσότερες μακροπρόθεσμες μελέτες.

Μέσα σε δύο εβδομάδες: Η αντοχή σας θα μειωθεί

Μετά από μόλις 14 ημέρες, μπορεί να δυσκολευτείτε να ανεβείτε σκάλες. Ο λόγος που νιώθετε έτσι; Η παράλειψη των προπονήσεων προκαλεί πτώση στο μέγιστο VO2 σας ή τη μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας. Μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 10% μετά από δύο εβδομάδες, λέει ο Dr. Hameed. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, το VO2 max μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 15%, και μετά από τρεις μήνες, μπορεί να πέσει περίπου το 20% - "και αυτές είναι συντηρητικές εκτιμήσεις", σημειώνει ο Dr. Hameed.

Οι ερευνητές από τη Νότια Αφρική διαπίστωσαν ότι ένα διάλειμμα στην άσκηση διάρκειας δύο εβδομάδων ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τα οφέλη της αρτηριακής πίεσης των δύο εβδομάδων υψηλής έντασης  προπόνησης κατά διαστήματα. Μια άλλη μελέτη του 2015, δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονταν επί οκτώ μήνες με ασκήσεις αντοχής και αερόβια είδαν βελτίωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά έχασαν σχεδόν τα μισά από αυτά τα οφέλη μετά από 14 ημέρες αδράνειας.

Εντός τεσσάρων εβδομάδων: Η δύναμή σας θα αρχίσει να μειώνεται

Ο Dr. Hameed εκτιμά ότι μερικοί άνθρωποι θα παρατηρήσουν πως η δύναμή τους μειώνεται μετά από περίπου δύο εβδομάδες αδράνειας, ενώ άλλοι θα αρχίσουν να βλέπουν τη διαφορά μετά από περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Εντός οκτώ εβδομάδων: Ίσως αυξήσετε το λίπος σας

Ο Dr. Hameed εκτιμά ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να παρατηρούν μια σωματική αλλαγή - είτε κοιτάζοντας στον καθρέφτη, είτε στη ζυγαριά - μετά από περίπου έξι εβδομάδες. Ακόμη και οι αθλητές δεν μπορούν να το αποφύγουν. Μια μελέτη του 2012 στο Journal of Strength and Conditioning Research έδειξε ότι οι κολυμβητές που συμμετείχαν σε αγώνες και έκαναν διάλειμμα πέντε εβδομάδων από την προπόνησή τους παρουσίασαν αύξηση κατά 12% των επιπέδων σωματικού λίπους και είδαν αύξηση στο σωματικό τους βάρος και στην περιφέρεια της μέσης.

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι αυτοί οι αθλητές δεν κάθονταν- γυμνάζονταν με μικρή ένταση. Και μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι αθλητές Taekwondo που έκαναν ανάπαυλα οκτώ εβδομάδων από την άσκηση παρουσίασαν αύξηση των επιπέδων του λίπους στο σώμα και μείωση της μυϊκής μάζας.

Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη διακοπή της άσκησης και την μικρής έντασης προπόνηση. Η διάκριση: "Πρέπει να ασκείστε λίγο [κάθε μέρα]", λέει ο Dr. Hameed. (Σκεφτείτε: ποδηλασία, χρησιμοποιώντας το ελλειπτικό, ή ακόμα και ελαφρύ περπάτημα.) Απλά μην σταματήσετε να κινείστε εντελώς - το σώμα, ο εγκέφαλος και η μέση σας θα σας ευχαριστούν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κορωνοϊός: Η Ιταλία τίμησε τη μνήμη των νεκρών της CoViD
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας