Το Shiatsu είναι ένας τύπος θεραπείας-μασάζ ο οποίος αναπτύχθηκε κυρίως στην Ιαπωνία. Το όνομά του που προέρχεται από τον ιαπωνικό όρο "πίεση των δακτύλων", περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, η οποία πίεση μεταφέρεται από το ένα σημείο στο άλλο σε μια ρυθμική ακολουθία.

Ενώ το shiatsu έχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM), αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται σε όλον τον κόσμο. Υπάρχουν αμέτρητα gadgets, όπως καρέκλες μασάζ και διάφορα άλλα εξαρτήματα, τα οποία λέγεται ότι προσομοιώνουν το σιάτσο.

Πώς δρα το σιάτσου;

Όπως και στην ακουστική πίεση (acupressure) , οι μασέρ shiatsu ασκούν πίεση σε σημεία στο σώμα που πιστεύεται ότι συνδέονται με μονοπάτια που ονομάζονται "μεσημβρινοί". Με την πίεση αυτών των σημείων, οι θεραπευτές στοχεύουν στην προώθηση της ροής της ζωτικής ενέργειας (γνωστή και ως "chi") η οποία πιστεύεται ότι διευκολύνει την επούλωση. Σύμφωνα με τις αρχές της TCM, τα εμπόδια στη ροή του chi μπορούν να συμβάλλουν σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καθορίσει πώς ή γιατί το σιάτσου μπορεί να βελτιώσει την υγεία, θεωρείται ότι η θεραπεία μπορεί να ηρεμήσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και, στη συνέχεια, να τονώσει την κυκλοφορία, να μειώσει το στρες και να καταπραΰνει τον πόνο.

Τι σημαίνει σιάτσου;

Όταν σας κάνουν σιάτσου, οι θεραπευτές εφαρμόζουν βαθιά πίεση χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα, τους αντίχειρες και / ή τις παλάμες τους σε συνεχή ακολουθία. Τα ακροδάκτυλα χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή πίεσης και κάθε σημείο πιέζεται συνήθως για δύο έως οκτώ δευτερόλεπτα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αισθανθείτε ευαισθησία στα σημεία πίεσης που διεγείρονται κατά τη διάρκεια του σιάτσου. Όσοι κάνουν σιάτσου συχνά περιγράφουν αυτή την ευαισθησία ως "καλό πόνο", αλλά είναι σημαντικό να ειδοποιήσετε τον θεραπευτή σας εάν νιώσετε δυσφορία ή πόνο κατά τη διάρκεια του μασάζ σας. Ο θεραπευτής σας μπορεί στη συνέχεια να προσαρμόσει την πίεση για να κάνει το μασάζ πιο άνετο για σας.

Το σιάτσου συνήθως πραγματοποιείται ένα χαμηλό τραπέζι μασάζ ή σε ένα χαλάκι στο πάτωμα. Αν και η ακολουθία είναι συχνά παρόμοια με άλλα είδη μασάζ, δεν χρησιμοποιείται λάδι μασάζ, γι' αυτό συνήθως το σιάτσου εφαρμόζεται με τον πελάτη πλήρως ντυμένο με χαλαρά, άνετα ρούχα.

Γιατί να κάνει κανείς σιάτσου;

Το σιάτσου χρησιμοποιείται συχνά για να ελαττώσει το άγχος και να προστατεύσει από τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το άγχος. Επιπλέον, το σιάτσου λέγεται ότι προάγει τη θεραπεία σε καταστάσεις όπως άγχος, αρθρίτιδα, πόνος στην πλάτη, δυσκοιλιότητα, κεφαλαλγία, αϋπνία, προβλήματα εμμήνου ρύσεως, πόνο στο λαιμό και τον ώμο, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, ισχιαλγία και προβλήματα στα ιγμόρεια.

Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος θεραπείας μασάζ (συμπεριλαμβανομένου του σιάτσου) για να διαχειριστείτε ένα πρόβλημα υγείας, φροντίστε να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας και να συζητήσετε πρώτα εάν είναι σωστό για εσάς.

Μπορεί πραγματικά να βοηθήσει;

Η έρευνα για τις επιπτώσεις στην υγεία του σιάτσου είναι αρκετά περιορισμένη, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής το 2008 υποδηλώνει ότι το σιάτσου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στην ανακούφιση από την κόπωση. Σε μια έρευνα 633 ατόμων που είχαν πρόσφατα συμπληρώσει έξι μήνες θεραπείες για σιάτσου, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι το σιάτσου μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθούν τα συμπτώματα που σχετίζονται με προβλήματα μυών και αρθρώσεων.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι το σιάτσου είναι πολλά υποσχόμενο για τη θεραπεία ορισμένων καταστάσεων που προκαλούν πόνους.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Manual Therapy το 2015, για παράδειγμα, το σιάτσου βρέθηκε ότι βελτιώνει την ένταση του πόνου και την ποιότητα ζωής στα άτομα με ινομυαλγία.

Για την έκθεση αυτή, οι ερευνητές ανέλυσαν τις δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές σχετικά με το μασάζ για ινομυαλγία. Η ανάλυσή τους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σιάτσου βελτίωσε τον πόνο, το όριο πόνου πίεσης, την κόπωση, τον ύπνο και την ποιότητα ζωής.

Ασφάλεια και παρενέργειες

Ενώ το σιάτσου θεωρείται γενικά ασφαλές όταν γίνεται από ειδικευμένο επαγγελματία, ορισμένα άτομα πρέπει να προσέχουν και να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν κάνουν σιάτσου. Για παράδειγμα, υπάρχει κάποια ανησυχία ότι το σιάτσου μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες σε εγκύους, ασθενείς που έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία και σε άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση, καρδιακές παθήσεις και διαταραχές πήξης αίματος.

Επιπλέον, το σιάτσου δεν πρέπει να εκτελείται απευθείας σε μώλωπες, φλεγμονή του δέρματος, τραυματισμούς, όγκους, κήλη ή περιοχές πρόσφατων καταγμάτων. Οι άνθρωποι με ενθοπρόσθεση στα πόδια πρέπει να αποφεύγουν το κοιλιακό μασάζ.

Το σιάτσου θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση και από άτομα με λοιμώδη νόσο του δέρματος, εξανθήματα ή ανοιχτά τραύματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]