Η άσκηση ξέρουμε ότι είναι αναγκαίο κομμάτι ενός καλού, υγιεινού τρόπου ζωής. Υπάρχουν όμως και μερικά μικρά μυστικά που δεν γνωρίζαμε, τα οποία μπορούν να κάνουν την γυμναστική μας πιο αποτελεσματική. Πάμε να δούμε μια ωραία, περιεκτική λίστα που θα μας... αλλάξει την ζωή.

Βάζουμε στόχο

Είτε ο στόχος είναι να χάσουμε τρία κιλά, είτε να δούμε επιτέλους τους δικέφαλούς μας να είναι πιο σφιχτοί, το να έχουμε έναν στόχο για τη γυμναστική στο μυαλό μας θα βοηθήσει ψυχολογικά να μείνουμε πιστοί στο πρόγραμμά μας.

Πίνουμε πολύ νερό

Είναι από τους πιο σίγουρους τρόπους να λειτουργεί στο 100% το σώμα μας. Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό κατά την διάρκεια της ημέρας, και πριν την γυμναστική. Μετά την προπόνηση, είναι ανάγκη να αναπληρώσετε το νερό που χάσατε - το απλό νερό αρκεί, εκτός και αν ιδρώνετε πολύ- θα ήταν ίσως καλύτερη ιδέα να πάρετε ένα ποτό με ηλεκτρολύτες.

Τρώμε κάτι πριν

Δεν πρέπει να γυμναζόμαστε με γεμάτο στομάχι, αλλά δεν πρέπει να είναι και άδειο. Χρειαζόμαστε κάποιες θερμίδες πριν γυμναστούμε. Η "χρυσή τομή" του πόσες θερμίδες χρειαζόμαστε είναι κάτι προσωπικό για τον καθένα, και θα χρειαστούν λίγες δοκιμές για να την βρείτε. Το σνακ μας πριν την γυμναστική πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνη, αλλά όχι πολλά λιπαρά.

Τρώμε κάτι και μετά

Είναι μύθος ότι πρέπει να φάμε κάτι μέσα στα επόμενα 30 λεπτά από τη γυμναστική, αλλά είναι όντως καλό μέσα στις πρώτες ώρες να πάρουμε λίγη έξτρα ενέργεια που θα αξιοποιήσουν οι μύες μας. Μερικές καλές ιδέες για γεύμα μετά τη γυμναστική είναι μια ομελέτα με λαχανικά και αβοκάντο, σολομός και γλυκοπατάτες ή ένα γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μούρα.

Κάνουμε διατάσεις πριν και μετά

Το πριν το ξέραμε. Είναι απαραίτητες για να προετοιμάσουμε τους μύς μας για την προπόνηση που θα έρθει. Το μετά είναι εξίσου αναγκαίο για να δώσουμε το "σινιάλο" ότι ήρθε η ώρα να ξεκουραστούμε σιγά-σιγά.

Κάνουμε διαφορετικά πράγματα

Είναι ανώφελο να κάνουμε τις ίδιες ασκήσεις ξανά και ξανά, επειδή από ένα σημείο και μετά δεν θα μας βοηθούν άλλο. Το σώμα μας χρειάζεται ποικιλία κινήσεων και ασκήσεων για να γυμναστεί ικανοποιητικά, που σημαίνει ότι πρέπει να περιέχει όχι μόνο διαφορετικές ασκήσεις, αλλά και διαφορετικούς τύπους γυμναστικής.

Πίνουμε ένα καφεδάκι

Η καφεΐνη είχε αναγνωριστεί εδώ και πολύ καιρό ως ουσία που μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις μας στην προπόνηση, αλλά ίσως να μας βοηθά να επανέλθουμε και μετά. Αρκεί να μην βάλουμε ζάχαρη, και να μην το παρακάνουμε.

Μαθαίνουμε για τα συμπληρώματα

Πρέπει να κάνετε πρώτα μία συζήτηση με τον γιατρό σας, και έπειτα μία με τον γυμναστή σας, προτού πάρετε κάποιο συμπλήρωμα - είτε μιλάμε για πρωτεΐνη, είτε για κάποια βιταμίνη - αλλά μπορεί να αξίζει και να σας βοηθήσει να πετύχετε τον στόχο σας.

Κοιμόμαστε σωστά

Που σημαίνει πως έχουμε τακτικό πρόγραμμα ύπνου. Ο ύπνος είναι εκείνη η περίοδος που το σώμα μας "ξαναχτίζει" τον εαυτό του, και οι μύες μας τον έχουν ανάγκη για να είναι υγιείς και δυνατοί.

Είμαστε σταθεροί

Η γυμναστική δεν θα μας βοηθήσει και τόσο πολύ αν γυμναζόμαστε μία φορά την εβδομάδα, ή - χειρότερα - μία φορά τον μήνα. Χρειαζόμαστε ένα σταθερό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στους στόχους μας. Δεν πρέπει να βρούμε τρόπους να "χωρέσουμε" την γυμναστική στον τρόπο ζωής μας, αλλά πρέπει να θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]