Καταρχήν, ο διασκελισμός είναι διαφορετικός όταν κάποιος κάνει τζόγκινγκ στον δρόμο και  οι δρομείς κάμπτουν περισσότερο τους αστραγάλους τους όταν τρέχουν σε ανώμαλο δρόμο. 

Επιπλέον έχουν περισσότερες ευκαιρίες για να τρέξουν σε κατηφόρες, γυμνάζοντας διαφορετικούς μυς απ’ ό,τι όταν τρέχουν σε επίπεδο έδαφος ή στην ανηφόρα όπως συνήθως είναι οι δυνατότητες που έχουν στους κυλιόμενους διαδρόμους.

Η άσκηση σε υπαίθριους χώρους είναι επίσης πιο έντονη απ’ ό,τι η ανάλογη σε κλειστούς. Και αυτό ισχύει λόγω της ανομοιομορφίας του περιβάλλοντος και των ειδικών χαρακτηριστικών που έχει κάθε διαδρομή στο δρόμο. Σε μελέτες στις οποίες συγκρίθηκε η σωματική καταπόνηση κατά το τρέξιμο σε κυλιόμενο διάδρομο και στον δρόμο, διαπιστώθηκε ότι οι δρομείς έκαιγαν λιγότερες θερμίδες στον διάδρομο για να καλύψουν την ίδια απόσταση. Τα ίδια ισχύουν και για την ποδηλασία, στην οποία η αντίσταση του αέρα από μόνη της  ότι αυξάνει σημαντικά τις ενεργειακές απαιτήσεις των ποδηλατών που κάνουν ποδήλατο σε ανοικτούς χώρους. 

Σύμφωνα με έρευνες η ικανοποίηση που προσφέρει η υπαίθρια άσκηση είναι μεγαλύτερη απ’ ότι η αντίστοιχη σε κλειστό χώρο. Και αυτό προέκυψε όταν ρωτήθηκαν για τη ζωντάνια που ένιωθαν, τον ενθουσιασμό, την απόλαυση και την αυτοεκτίμησή τους.

Φυσικά, ένας σημαντικός παράγων είναι και ο ίδιος ο ασκούμενος αφού ο καθένας "εισπράττει" με διαφορετικό τρόπο τα ερεθίσματα. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια δεδομένα που κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει. Για παράδειγμα η άσκηση σε ανοικτό περιβάλλον μας φέρνει πιο κοντά στον ήλιο ο οποίος βελτιώνει την ψυχική διάθεση.

Μελέτη έδειξε ακόμη πως δεν έχει σημασία σε τι είδους φυσικό περιβάλλον βρίσκεται κανείς - ακόμα και σε ένα πάρκο, στο κέντρο ενός μεγάλου αστικού κέντρου αν περπατάει, ωφελημένος είναι. Ωστόσο, πιο θετική επίδραση φάνηκε να ασκεί ο συνδυασμός δέντρων με νερό. Το συναίσθημα ευχαρίστησης παρέχει και άλλα οφέλη όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν φροντίσουν οι εργαζόμενοι να κάνουν καθημερινά ένα σύντομο περίπατο στο πλησιέστερο πάρκο, θα ωφελήσουν σημαντικά την ψυχοσωματική τους υγεία.

 premium.paratiritis 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας