Πολλές φορές ακούμε για νέα πλάνα διατροφής που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα, αλλά τις περισσότερες φορές είμαστε καχύποπτοι. Βρήκαμε πέντε διατροφές που έχουν όντως επιστημονική μελέτη να τις στηρίζει… όπως και αρκετούς διάσημους. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Weight Watchers

Το πρόγραμμα Weight Watchers λειτουργεί με ένα σύστημα πόντων, όπου κάθε τροφή αξίζει διαφορετικό αριθμό. Το όριο πόντων που μπορείτε να καταναλώσετε καθημερινά έχει να κάνει με την υγεία σας και το πόσα κιλά θέλετε να χάσετε. Οι ειδικοί λένε πως το πρόγραμμα είναι πολύ καλό από άποψη θρεπτικών συστατικών και εγκρίνεται από τους γιατρούς. Μπορεί να μας βοηθήσει να εστιάσουμε περισσότερο στην ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε, παρά στο να μετράμε εμμονικά θερμίδες. Μερικοί διάσημοι υποστηρικτές αυτές της διατροφής είναι η βραβευμένη κωμικός και συγγραφέας Tina Fey και η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και μουσικός Jennifer Hudson.

Δίαιτα Paleo

Αυτή η διατροφή βασίζεται στο ότι πρέπει να τρώμε όπως οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής εποχής. Για παράδειγμα, τα δημητριακά είναι απαγορευμένα, όπως και τα γαλακτοκομικά, οι επεξεργασμένες τροφές, τα φασόλια και οι πατάτες. Αντιθέτως, δίνεται έμφαση στο κρέας, στο ψάρι και στα αυγά, αλλά και στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Σίγουρα, δεν είναι μια εύκολη διατροφή για κάποιον που δεν μπορεί να περιορίσει τους υδατάνθρακες, αλλά τα αποτελέσματά της μπορεί να είναι εντυπωσιακά. Μερικοί από τους διάσημους που την ακολουθούν είναι η ηθοποιός Megan Fox, η τραγουδίστρια Miley Cyrus και ο σταρ του NBA, Kobe Bryant.

Δίαιτα 5:2

Αυτή η διατροφή μας επιτρέπει να τρώμε κανονικά για πέντε μέρες, και έπειτα να κόβουμε τις θερμίδες μας στο ¼ της κανονικής μας κατανάλωσης για δύο μέρες - δηλαδή, γύρω στις 500 θερμίδες για τις γυναίκες και 600 για τους άνδρες. Έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς διατροφές τον τελευταίο χρόνο, και υπάρχουν πολλά βιβλία μαγειρικής που θα σας επιτρέψουν να απολαμβάνετε το φαγητό, ακόμα και στις μέρες… νηστείας. Επιπλέον, υπάρχουν ιατρικές έρευνες που τη στηρίζουν. Την ακολουθούν τεράστια ονόματα του Χόλιγουντ, όπως η Jennifer Aniston και η Beyonce.

Δίαιτα Dukan

Εδώ τα πράγματα γίνονται κάπως πολύπλοκα. Η δίαιτα Dukan είναι φτιαγμένη για άτομα που έχουν όντως πρόβλημα με το βάρος τους. Χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις.

Πρώτη φάση: Για δύο με επτά ημέρες, περιορίζουμε τα φαγητά που τρώμε σε αυτά που είναι υψηλά σε πρωτεΐνη. Άλιπο κρέας, ψάρι και αυγά, όπως και άπαχα γαλακτοκομικά. Το τόφου είναι επίσης καλή επιλογή.

Δεύτερη φάση: Προσθέτουμε λαχανικά. Μπορείτε να εναλλάσσετε τις μέρες λαχανικών και κρέατος, ή να τα συνδυάζετε. Απαγορεύονται τα αμυλούχα λαχανικά, όπως οι πατάτες. Τα δημητριακά και τα όσπρια είναι επίσης απαγορευμένα, όπως και τα φρούτα.

Τρίτη φάση: Σιγά-σιγά, αρχίζουμε να τρώμε και άλλες τροφές, χωρίς να το παρακάνουμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να προσθέσουμε στη μέρα μας δυο φέτες ψωμί, μια μερίδα φρούτων και τυριού. Για κάθε μισό κιλό που χάσαμε στην προηγούμενη φάση, τρώμε έτσι για 5 ημέρες. Συνεπώς, αν χάσαμε 3 κιλά, μπορούμε να μείνουμε στην τρίτη φάση για 30 ημέρες.

Τέταρτη φάση: Μπορούμε πάλι να τρώμε φυσιολογικά έξι ημέρες την εβδομάδα, με μία μέρα όπως στην πρώτη φάση.
Αυτή η διατροφή θέλει πολλή επιμονή. Και, ξαναλέμε, είναι για άτομα που έχουν όντως πολλά περιττά κιλά να χάσουν. Ο ίδιος ο δημιουργός της δεν στηρίζει τη χρήση της για γρήγορο χάσιμο κιλών σε άτομα που δεν έχουν αντικειμενικά σοβαρό πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, με μερικές παραλλαγές, η Jennifer Lopez και το supermodel Ζιζέλ φαίνεται να διατηρούν την γραμμή τους.

Δίαιτα Clean and Lean

Το κλειδί σε αυτή τη δίαιτα που λατρεύουν το μοντέλο Elle McPherson και ο ηθοποιός Hugh Grant είναι τα φρέσκα, μη επεξεργασμένα φαγητά, όσο πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση. Οι τεχνητές γεύσεις και τα συντηρητικά είναι απαγορευμένα, συνεπώς και οποιοδήποτε έτοιμο γεύμα. Δεν υπάρχει ακριβώς κάποιο άλλο πλάνο, εκτός από την έμφαση στο να είναι αυτά που τρώμε όσο πιο φρέσκα και φυσικά γίνεται, και να τρώμε αρκετές πρωτεΐνες, λιπαρά και λαχανικά.

Δεν χρειάζεται καν να κόψουμε τους υδατάνθρακες, καθώς το καστανό ρύζι και η κινόα είναι πολύ καλές επιλογές. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ελέγχουμε το μέγεθος της μερίδας μας. Θα λέγαμε πως αυτή η διατροφή έχει περισσότερο να κάνει με το να μάθουμε στον εαυτό μας την αξία της σωστής διατροφής, που θα μας γεμίσει με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα διώξει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD